Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN SLUIT KOMST KINDBRUIDEN NIET UIT

ONS.Vaardingen kwam met raadsvragen nadat berichten in de media verschenen over een intern stuk van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Daaruit is gebleken dat tenminste vierendertig Syrische kindbruiden tussen januari 2014 en begin dit jaar asiel hebben aangevraagd in Nederland. Daarnaast zouden nog eens tweeëntwintig zogeheten 'nareizende bruiden', tienermeisjes van wie de volwassen echtgenoot al in ons land verblijft, onderweg zijn. Onder hen twee meisjes van dertien en twee van veertien jaar die allen getrouwd zijn met volwassen mannen. De oudste man (38) is al enkele jaren met een meisje van inmiddels 15 jaar getrouwd.
ONS.Vaardingen kwam met raadsvragen nadat berichten in de media verschenen over een intern stuk van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Daaruit is gebleken dat tenminste vierendertig Syrische kindbruiden tussen januari 2014 en begin dit jaar asiel hebben aangevraagd in Nederland. Daarnaast zouden nog eens tweeëntwintig zogeheten ‘nareizende bruiden’, tienermeisjes van wie de volwassen echtgenoot al in ons land verblijft, onderweg zijn. Onder hen twee meisjes van dertien en twee van veertien jaar die allen getrouwd zijn met volwassen mannen. De oudste man (38) is al enkele jaren met een meisje van inmiddels 15 jaar getrouwd.

VLAARDINGEN- Het stadsbestuur van Vlaardingen verwerpt het verschijnsel van ‘kindbruiden’ en hun komst naar Nederland, maar kan niet garanderen dat zij niet in Vlaardingen worden gehuisvest.

Getrouwde meisjes onder de 16 jaar komen bij aankomst in Nederland onder toezicht van de Stichting Nidos (jeugdbescherming voor vluchtelingen), aldus het college in antwoord op vragen van de lokale partij ONS. Vlaardingen. Tot hun 16-de zouden deze meisjes daardoor in elk geval niet samen met hun echtgenoot worden gehuisvest, maar vanaf hun 16-de houden zij volgens de Nederlandse wet op ‘kindbruid’ te zijn.

ONS had het Vlaardingse  stadsbestuur gevraagd hun walging kenbaar te maken  aan de verantwoordelijke minister. Dat gaat niet gebeuren, omdat het college vertrouwt op het toezicht door Nidos en een wetaanpassing waardoor binnenkort alleen huwelijken tussen partners die minstens 18 jaar oud zijn worden erkend. In het buitenland getrouwde meisjes mogen dan in Nederland pas vanaf 18 jaar bij hun echtgenoot wonen. Naar verwachting wordt dit wijzigingsvoorstel op korte termijn doorgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *