Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN OMARMT OPKOOPBESCHERMING

VLAARDINGEN- De gemeente Vlaardingen is de invoering van de opkoopbescherming aan het voorbereiden. Vlaardingen wil de opkoopbescherming begin volgend jaar aan de gemeenteraad aanbieden. Een dergelijke plicht dient stevig (juridisch) onderbouwd te worden. Het gemeentebestuur heeft voor de verordening woonruimtevoorraad Vlaardingen 2021 al een schaarste-onderbouwing opgesteld. Hier is de grens op 200.000 euro WOZ gesteld. Rotterdam heeft aangegeven zich op huizen tot 355.000 te richten in 16 wijken.

Op dit moment vindt er in Vlaardingen nader onderzoek plaats naar de schaarste, op basis van verdringing en actuele transacties. Een andere prijsgrens wordt daarbij ook onderzocht. Vanwege een eventueel waterbedeffect vindt hierover afstemming met de omliggende gemeenten plaats.

Momenteel ligt een aanpassing van de Woningwet bij de Eerste Kamer, waarmee het voor gemeenten mogelijk wordt om via een vergunningstelsel in bepaalde gevallen een zelfbewoningsplicht in te voeren. Een gemeente moet dan wel onderbouwen dat de maatregel noodzakelijk en effectief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *