WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN MOET VOOR DE ZOMER 226 VLUCHTELINGEN VERPLICHT HUISVESTEN

VLAARDINGEN- In totaal 226 vluchtelingen moeten nog voor juli dit jaar in Vlaardingen verplicht aan een sociale huurwoning worden geholpen, met voorrang op alle overige woningzoekenden. Het betreft de zogenaamde taakstelling voor het eerste halfjaar van 2023. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de 258 in heel 2022.

Een hogere taakstelling betekent ook uitbreiding van het team bij Stroomopwaarts die verantwoordelijk is voor de uitvoering. Ook is met ingang van dit jaar sprake van een nieuwe samenwerkingspartner voor maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen. Stichting Inclusia zal zich hiermee bezighouden binnen de waterweggemeenten. De focus komt dit jaar te liggen op het verstevigen van de netwerken, op monitoring of de inburgeraar het voorgeschreven traject naleeft en op participatie in de maatschappij.

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is op papier drastisch naar beneden bijgesteld, tot 4 jaar, door te werken met een andere methode. Gegevens uit het verleden lieten nog een gemiddelde wachttijd van ruim 10 jaar zien, maar inmiddels worden geen gemiddelde wachttijden meer geregistreerd. In plaats daarvan wordt de gemiddelde snelheid waarmee een sociale huurwoning is toegewezen op een hoop gegooid: ook de nul weken wachttijd van de jaarlijks honderden vluchtelingen. In theorie is hierdoor de gemiddelde wachttijd ruim gehalveerd.

Wethouder Ivana Somers (Leefbaar) en burgemeester Bert Wijbenga (VVD), lieten vorig jaar nog weten dat zij tijdens de diverse (regionale) overlegtafels en binnen de veiligheidsregio, de boodschap verkondigen ‘Genoeg is genoeg’ voor Vlaardingen waar het gaat om het onderwerp ‘huisvesting statushouders en asielzoekers’.

Wethouder Somers stond eind september 2021 al op het punt om aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en VluchtelingenWerk Nederland duidelijk te maken dat er voor extra opvang en huisvesting van asielzoekers en vluchtelingen in Vlaardingen geen ruimte is. Somers liet weten dat de druk op de (landelijke en regionale) woningmarkt al bijzonder hoog is. Vervolgens besloot Wijbenga, enkel weken na zijn aantreden als burgemeester van Vlaardingen, eigenhandig tot het toelaten van een drijvend Azc in de buitenhaven. Dit alles zonder ruggespraak met de gemeenteraad. Daarnaast wordt momenteel een asielzoekerscentrum gebouwd exclusief voor Oekraïners. Somers en Wijbenga hebben dit, vlak voor het zomerreces, in hoog tempo door de gemeenteraad geloodst.

Sinds 2015 zijn vluchtelingen toegevoegd aan de groep urgent woningzoekenden. Zij staan niet op een wachtlijst, maar krijgen direct een woning.

8 gedachten over “VLAARDINGEN MOET VOOR DE ZOMER 226 VLUCHTELINGEN VERPLICHT HUISVESTEN

 1. Leefbaar Vlaardingen wordt omgedoopt in onleefbaar Vlaardingen.
  Maakt Somers allemaal niks uit.
  Als ze maar op de foto mag. En op het pluche mag blijven zitten.

 2. Omdat ze de vluchtelingen met 0 weken wachttijd ook mee rekenen is de gemiddelde wachttijd voor een huurhuis 4jaar ipv 10 jaar in theorie…………….ik ben niet hoogbegaafd of achterlijk maar dit kun je toch niet serieus nemen?

 3. Met de aantallen gaat er geen een bereikbare sociale huurwoning naar een VLAARDINGER.
  Hallo gemeenteraad. WAKKER WORDEN

 4. Is er geen woonruimte beschikbaar in de Oekraïense enclave in aanbouw? Dat is goed voor de integratie in onze vluchtelingen stad.

 5. Tijd dat die burgemeester weggestuurd wordt met zijn midlife crisis sportwagen. Die VVD verkondigt altijd veel en doen veel beloften. Maar ze weten donders goed dat ze gegijzeld zijn door Demagogen 66. Het volk wordt al heel lang belazerd. Tijd voor hetzelfde als in Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *