Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN GEBRUIKT PANDEN OUD-VISVERWERKER ALS PROEFTUIN

VLAARDINGEN- De oude panden van de Vlaardingse visverwerker Warmelo & Van der Drift gelden als proeftuin voor burgerparticipatie (inspraak). “Om te kijken wat er nou gebeurt als we juist de touwtjes laten vieren“, zegt wethouder Jacky Silos (CDA). Ook in het kader van de nieuwe omgevingswet. Silos : “Kijken wat er dan gaat gebeuren, als onze opstelling is ‘ja, mist’ in plaats van ‘nee, tenzij’. Fractievoorzitter Ben Trooster van Beter voor Vlaardingen (BvV) hoort het met verbazing aan. De Broekpolder geldt voor de voorman van BvV al jaren als geslaagde vorm van burgerparticipatie.

Bij de PvdA is men niet tegen de inbreng van de inwoners, maar er zijn risico’s. Nel Versteeg (PvdA): “Er zijn allerlei dingen ingebracht, maar uiteindelijk moet een besluit worden genomen. En als bijvoorbeeld allerlei mensen een fantastisch maatschappelijke invulling hebben voor die panden, maar het levert dan uiteindelijk niks op en het wordt een kostenpost, dan heb je een zeer grote kans dat er ergens in de raad, of misschien wel eerder op wethoudersniveau, al een stokje voor gestoken wordt. Dus verwachtingsmanagement is natuurlijk het allerbelangrijkste.”

In januari is de inwoners van Vlaardingen bewust voorgehouden dat men kon bepalen wat de toekomst wordt voor de van Warmelo-panden. Kleine en grote initiatiefnemers kregen een kans om (samen) iets moois van de (onderdelen van de) locatie te maken: het beste plan voor deze bijzondere locatie. Dat kan wonen zijn of werken, eten, drinken, iets maatschappelijks. Alles stond open.

Een van de voormalige panden van Warmelo & Van der Drift aan de Westhavenkade in Vlaardingen.
De gemeente Vlaardingen is eigenaar van de Warmelo-panden en wil deze locatie als onderdeel van de herstructurering in het Museumkwartier op een vernieuwende manier verkopen. Het gaat om de panden Westhavenkade 57 tot en met 60, Vetteoordsekade 3-5 en de binnenplaats erachter.

Ben Trooster (BvV): “In dat licht bezien vind ik nog steeds het mooiste voorbeeld de Broekpolder. Als we het over proeftuinen hebben dan hebben we die al gehad.” De wethouder kan dat alleen maar beamen. Silos: “Absoluut mee eens, dat de Broekpolder een van de parels van burgerparticipatie is in de gemeente Vlaardingen. En eigenlijk zelfs wel in Nederland, denk ik.”

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *