Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VLAARDINGEN BIJ GROTESTEDENBELEID VIA HARDCORE GROENLINKSER

VLAARDINGEN- De gemeente Vlaardingen zoekt aansluiting bij het grotestedenbeleid via overleg met de Rotterdamse GroenLinks-wethouder Arno Bonte, meldt de Vlaardingse wethouder Sebastiaan Nieuwland (D66). Nieuwland: “We zijn van dezelfde bloedgroep. Wij hebben met elkaar gesproken over de problematiek die er in de grote stad heerst. Waar zowel Vlaardingen als Maassluis als Schiedam last van hebben. En hoe kunnen we beter de handen ineen slaan? Zodat niet de ene gemeente op een plek duwt waardoor een golf ontstaat op andere plekken.”

Bonte heeft zich in het verleden als tweede man in de Rotterdamse gemeenteraad altijd zeer prominent in de kijker gespeeld – als was hij de GroenLinks-fractievoorzitter – om zich bij herhaling te keren tegen de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (de zogenaamde Rotterdamwet). Bonte liet als raadslid meermaals weten de Rotterdamwet te zien als ‘een inefficiënt prestigepaardje van Leefbaar Rotterdam’, waarmee zo snel mogelijk moest worden afgerekend.

Een raadsmeerderheid in Vlaardingen heeft in dezelfde periode juist gestreden om de Rotterdamwet te kunnen toepassen in de haringstad. In vier complexen in de Vlaardingse Westwijk wordt daarom sinds 2015 een voorrangsartikel (artikel 9) van de Rotterdamwet ingezet. Dit zorgt ervoor dat in de aangewezen complexen op basis van huishoudensgrootte en inkomenscriteria bepaalde woningzoekenden voorrang krijgen.

De Westwijk vertoont problemen vergelijkbaar met Rotterdam-Zuid, vindt het stadsbestuur. Burgemeester en wethouder pleiten daarom voor extra financiële steun van het kabinet.

Het aandeel bijstandscliënten in de Westwijk is hoger dan in andere buurten; 46 op de 1000 inwoners ten opzichte van 33 op de 1000 inwoners in de rest van Vlaardingen; 570 bijstandscliënten in de Westwijk en 2.428 bijstandscliënten elders in Vlaardingen. Als gekeken wordt naar de ontwikkelingen van de leefbaarheid van 2016 tot 2018, dan is de leefbaarheid in de Westwijk achteruitgegaan, met name in de Lage Weide en een deel van de Wetering. Daarnaast scoort de Westwijk op de sociale Index met een rapportcijfer van 5,7 het laagst in de stad.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *