Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VIERKANTE TEKENINGEN IN STEDELIJK MUSEUM SCHIEDAM

SCHIEDAM- Wat voor werk maakt een kunstenaar? En waar laat hij of zij zich door inspireren? Daar kom je achter tijdens de Ontmoet & Groet met kunsthistoricus Anissa Foukalne. Op vrijdag 13 maart staat ze stil bij de vierkante tekeningen met geometrische patronen van Fatima Barznge in het Stedelijk Museum Schiedam. Daarvoor putte de kunstenaar vooral uit haar jeugd. Ze zagde vormen in haar moeders jurk, het vloerkleed en de moskee-muren. Grote kans dat je er na dit bezoek anders naar kijkt. Deze editie van Ontmoet & Groet begint om 14.00 uur, duurt een half uur en is gratis, exclusief museumentree. Graag aanmelden via rsvp@stedelijkmuseumschiedam.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.

Alhambra

Anissa ​Foukalne studeerde kunstgeschiedenis aan de​ Radboud Universiteit Nijmegen ​en de Universiteit van Granada (Spanje). Gedurende haar studie specialiseerde ze zich in kunst uit de wereld​ van de islam. ​Tijdens haar master in Granada werkte ze ookin het Alhambra, een middeleeuws paleis vol overblijfselen van zowel de Spaans-islamitische als katholieke cultuur. Haar missie is het westerse perspectief op de kunstgeschiedenis te verbreden. Dat doet ze door bruggen te slaan tussen kunstwerken uit alle delen van de wereld. Anissa ​Foukalne woont vanaf haar 12de in Nederland. Ze werd geboren in Marokko.

Study of Square/Zamzam

Het werk van Fatima Barznge maakt sinds 2019 onderdeel uit van de NOG Collectie, de particuliere verzameling die het Stedelijk Museum Schiedam beheert. De geometrische patronen en formaten van Study of Square/Zamzam kenmerken de islamitische kunst. Het vierkant is ook een belangrijke vorm in de Babylonische (pre-islamitische) cultuur. Het lijkt ​ook op de vormentaal van de twintigste-eeuwse westerse abstract-geometrische kunst. In het museum hangt haar werk in de tentoonstelling Van CoBrA tot boorolie met kunst uit de eigen collectie, vlak bij de kunst van​ herman de​ vries. Barznge woont en werkt in Rotterdam en werd geboren in Iraaks Koerdistan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *