Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

VERHUURDERSVERGUNNING TEGEN DISCRIMINATIE WONINGMARKT SCHIEDAM

SCHIEDAM- Een verhuurdersvergunning is voorlopig het zwaarste middel tegen woningmarktdiscriminatie waarmee de Schiedamse wethouder Antoinette Laan (VVD) aan de slag wil. Tot onvrede van Denk-fractievoorzitter Doğukan Ergin. Hij vindt dat al veel verder moet worden gegaan, nu de gemeente sinds enkele weken beschikt over een rapport uit de gemeente Rotterdam en een rapport van het Verwey Jonker Instituut over woningmarkt discriminatie. Ergin: “Ik lees dat er bijvoorbeeld een bemiddelingsvergunning wordt genoemd, om dit probleem aan te pakken. Ik zie dat er een sanctioneringssysteem wordt voorgesteld.”

Wethouder Antoinette Laan (VVD): “Het kan in dit land, een democratisch land, natuurlijk niet waar zijn, dat je op grond van je achtergrond, of welke andere discriminerende factor die je kan bedenken, hier niet in aanmerking komt voor een woning. Er is uit de Eerste Kamer een nieuw wetsvoorstel, niet zo heel lang geleden, richting het land losgelaten. Wij zijn aan het kijken in hoeverre wij de verhuurdersvergunning op dit ontwerp specifiek zouden kunnen inzetten. Daar hebben we nog geen concrete tijdlijn voor. “
Laan: “We gaan de komende tijd in ieder geval, als gemeente Schiedam, aan de slag met voorlichting richting makelaars en dergelijke. Dan zult u zeggen, daar gaan we de wereld niet mee winnen. Dat ben ik met u eens, maar we zitten ook in een regionaal overleg voor wat betreft wonen. De woningmarkt rondom Rotterdam is ook eigenlijk één woningmarkt. Ik zal inbrengen in dat overleg hoe we hier concreet mee aan de slag gaan. Dat we ook kunnen leren van andere gemeentes, die misschien al meer actief hebben geacteerd.”

Denk heeft in april 2019 tevergeefs gepleit voor het bieden van een tweede kans aan de veroorzakers van hardnekkige woonoverlast in Schiedam. Wat Denk betreft mogen overlastveroorzakers daarom niet worden geweigerd bij de herhuisvesting in bepaalde wijken. De partij van Ergin keerde zich daarmee tegen aanpassing van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), waarmee Schiedam sinds 2018 werkt.

7 reacties op “VERHUURDERSVERGUNNING TEGEN DISCRIMINATIE WONINGMARKT SCHIEDAM

 1. Moeten een tweede kans krijgen? Notoire overlastgevers krijgen hier veel meer kansen dan dat! Waarom hoeven zij niet verantwoordelijk te zijn voor hun eigen gedrag?

 2. Natuurlijk is Denk tegen.
  Veel stemmers op die lui zijn het probleem.
  Waarom een tweede kans voor asociale figuren die veelvuldig overlast veroorzaken?
  Als je 2 wietplantjes in je vensterbank hebt staan pleurt WoonMin je ook direct uit je woning. Waarom niet bij echte overlast figuren?
  Heeft dat te maken met:’ hoor wat krijg wat politiek’?

  1. Vriendjespolitiek noemen ze dat geloof ik , en in het weekend liggen ze elkaar in een of andere parenclub in elkaars reet te naaien met aftrek en korting .

 3. Denk is alleen verontwaardigd als het ‘hun volk’ betreft. In gewoon Nederlands heet dat DISCRIMINATIE en POLARISATIE. Denk is een partij voor allochtonen.

  Stel je eens een partij voor niet-allochtonen voor, dan wordt je weggezet als fascist.
  O wacht, die is er, namelijk de PVV, die maakt zich minder schuldig aan discriminatie dan Denk, maar is o zo fout, volgens HYPOCRIET links.
  Ach, over 30 jaar zullen de kleinkinderen van degene die het allemaal heeft toegelaten (alle linkse clubs), grote spijt hebben als ze zien dat ook zij niks meer te vertellen hebben. Maar ze kunnen niet zeggen dat ze niet gewaarschuwd zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *