Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HET VERHAAL VAN SCHIEDAMSE WELDOENER

SCHIEDAM- Het verhaal van de Schiedamse ondernemer en weldoener Alewijn de Groot wordt aanstaande zaterdag vertelt door Hans van der Sloot bij de Historische Vereniging Schiedam. Hij zal dit doen op historische grond in het pand Lange Haven 131.

Alewijn de Groot (1896 – 1965) was een vermogend zakenman en nauw betrokken bij tal van maatschappelijke en culturele ontwikkelingen in Schiedam. Op zijn zestigste verjaardag besloot hij vrijwel zijn gehele vermogen onder te brengen in het De Grootfonds. Daarmee gaf hij een blijvend vervolg aan zijn initiatieven voor de stad. In zijn boek ‘De Rentmeester. Het ontstaan van het De Groot Fonds’ beschrijft Van der Sloot het leven van weldoener Alewijn de Groot. Daarmee geeft Van de Sloot meteen een beeld van het culturele leven in Schiedam, want Alewijn was 15 jaar penningmeester van de Schiedamse Gemeenschap. En daarmee financier van vrijwel alle culturele activiteiten vanaf de jaren vijftig tot begin jaren zestig.

Let op: deze aflevering van Het Verhaal van Schiedam vindt plaats in Galerie Lange Haven 131. In dit pand was van 1918 tot 1997 de Gemeentelijke Openbare Leeszaal en Bibliotheek (voorheen het Volkshuis) gevestigd. Het Volkshuis, was in 1896 opgericht door M.C.M. de Groot, een oom van Alewijn. We zijn dus op historische grond!

Verhaal van Schiedam
De Rentmeester. Hans van der Sloot vertelt over Alewijn de Groot
Lange Haven 131 Schiedam
Zaterdag 1 april 13.00 uur
Toegang gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *