Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

UURWERK BINNENSINGELKERK VLAARDINGEN-OOST NAAR MUSEUM

VLAARDINGEN- Het oude uurwerk uit de toren van de voormalige Binnensingelkerk in Vlaardingen-Oost is overgebracht naar het klokkengieterijmuseum in Heiligerlee (Groningen). Wethouder Bart de Leede (GroenLinks) heeft het uurwerk -een gietijzeren mechanisme zonder klokken, toren of wijzerplaat- aan het museum geschonken. Het Vlaardingse uurwerk is in goede staat en compleet. Het wordt permanent tentoongesteld in de tijdlijn waarmee het museum  de ontwikkeling van uurwerken laten zien aan bezoekers.

De klok van de Binnensingelkerk was ooit een geschenk van de gemeente aan de Oostwijk. Na de sloop van de kerk verloor het uurwerk (gemaakt door de gebroeders Van Bergen) haar functie. Herbestemming van zo’n uurwerk is lastig, doordat de aandrijving van uurwerken zich ontwikkelt; klokken hebben tegenwoordig elektrische mechanismes. Dus raakte de oude klok werkeloos.

Met de overdracht van het uurwerk komt er een einde aan een periode van langdurige eenzame opsluiting. Het uurwerk is een mooie aanvulling van de collectie van het klokkengieterijmuseum. Het museum is gevestigd in de voormalige klokkengieterij van de familie Van Bergen. De monumentale fabriek met oude oven en gietkuil komt uit 1862. In 1942 is er als showmodel ook een klokkentoren bij geplaatst. Een heel geschikte locatie om de historie te vertellen over het klokkengieten en wat daar allemaal bij kwam kijken. Het museum heeft een collectie torenuurwerken en carillons, die goed laat zien hoe de tijdsaanduiding en carillonbespeling zich in de loop van de tijd ontwikkeld hebben. 

Nieuwsgierig naar de nieuwe woonplaats van het Vlaardingse uurwerk? Neem een kijkje op www.museaheiligerlee.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *