Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

URGENTIECOMMISSIE SCHIEDAM KRIJGT HET DRUKKER

SCHIEDAM- Verhuurder Woonplus en de gemeente Schiedam delen de stijgende kosten voor de urgentiecommissie. Door de druk op de woningmarkt ziet de gemeente jaarlijks een toename van verzoeken om urgente status (bij de toewijzing van woningen). Die zaken moeten beoordeeld worden door een urgentiecommissie. Aan dit proces zijn kosten verbonden.

Vorige week heeft de gemeenteraad nog de urgentie voor vluchtelingen gehandhaafd in de nieuwe Woonvisie van Schiedam. In heel Nederland moeten komend jaar tussen de 10.000 en 13.500 extra plekken worden vrijgemaakt voor de huisvesting van vluchtelingen. Dat komt doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) druk bezig is met het wegwerken van de achterstand bij het beoordelen van asielverzoeken.

De druk op het beperkt aantal sociale huurwoningen in Schiedam zal volgend jaar weer verder toenemen wanneer vluchteling hun urgentie houden. Die voorspelling deed raadslid Monique Rotteveel (LOS) vorige maand al in de raadscommissie bij bespreking van de Woonvisie. Wethouder Fahid Minhas (VVD) beweerde in reactie daarop dat de urgentie niet kan worden opgegeven. In werkelijkheid zijn vluchtelingen al op 1 juli 2017 als verplichte urgentiecategorie afgeschaft via een wetsvoorstel.

Dit jaar moeten in Schiedam 151 vluchtelingen worden gehuisvest. In de eerste helft van 2020 zijn hiervan 66 personen aan onderdak geholpen, blijkt uit cijfers die door het stadsbestuur bekend zijn gemaakt. De gemeente houdt zich aan de taakstelling vanuit het Rijk voor de verplichte huisvesting van vluchtelingen.

Sinds 2015 zijn vluchtelingen toegevoegd aan de groep urgent woningzoekenden. De groep urgent woningzoekenden bestaat al jaren uit mensen die een urgentieverklaring hebben op grond van medische noodzaak, onbewoonbaarheid van de woning, woonlasten, geweld en bedreiging, uitstroom uit voorziening voor tijdelijke opvang vanwege relationele problemen, mantelzorgers- en ontvangers, doorstroom vanuit opvanginstellingen en herhuisvesting in verband met sloop.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *