Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

URGENTIE VLUCHTELINGEN: BURGEMEESTER SCHIEDAM TER VERANTWOORDING

SCHIEDAM- De OuderenPartij Schiedam (OPS) zal de burgemeester komende dinsdag uitvoerig aan de tand voelen over de huisvesting van vluchtelingen. Aanleiding is de brandbrief van vier regio’s (Drechtsteden, Haaglanden en Rotterdam) aan minister Kajsa Ollongren (D66) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD), over de oplopende druk door de verplichte huisvesting van vluchtelingen. Buurgemeente Vlaardingen is medeondertekenaar van de brandbrief.

Wat is een vluchteling?
In de gevestigde media en ambtenarij wordt veelvuldig de termen ‘statushouders’ gebruikt alsof er twee soorten vluchtelingen bestaan: met en zonder verblijfsvergunning. Volgens de begrippenlijst van de UHNCR – de vluchtelingenorganisatie van de VN – is dit niet juist. Alleen iemand die de asielprocedure met goed gevolg heeft doorlopen en die asiel heeft verkregen heeft de status van vluchteling. Iemand die om asiel heeft gevraagd, maar het niet heeft gekregen, omdat uit het onderzoek is gebleken dat hij geen risico op vervolging of ernstige schade loopt heet een uitgeprocedeerde asielzoeker. Iedereen die zijn thuisland op vrijwillige basis verlaat en veilig kan terugkeren naar zijn vaderland wordt aangemerkt als economisch migrant. Iemand die geen geldig verblijfsdocument (meer) heeft verdient volgens de UNHCR de term ‘irregulier migrant’ (lees: illegaal). Het onterecht lebalen van uitgeprocedeerden en irregulieren als ‘vluchteling’ is een vorm van newspeak: een taal om de vrijheid van gedachte en concepten die een bedreiging voor de gevestigde orde vormen te beperken.
Maarten Reuderink (OPS): “Wij hebben ook een keer een motie ingediend over het stoppen met de voorrang van statushouders (vluchtelingen, red.). De grote woorden die de burgemeester toen sprak, over de motie voor de tijdelijke opschorting van de urgentie voor statushouders, zijn op geen enkele manier in overeenstemming te brengen tot deze brief. Die brief is namens een heel clubje gestuurd, dus ik wil van de burgemeester weten, maar pas tijdens het actualiteitendebat, of hij hier protest tegen heeft aangetekend, of dat hij achteraf zijn eigen woorden terug gaat nemen.”

Bij de fractie van LOS neemt Monique Rotteveel alvast een schot voor de boeg. Rotteveel: “Is het college nu wel voornemens om de urgentie van statushouders (vluchtelingen, red.) in te trekken?”

Wethouder Fahid Minhas (VVD): “De urgentie, zoals die geldt voor statushouders (vluchtelingen, red.), die is van toepassing op basis van regionaal beleid. Dus het feit dat de gemeente Vlaardingen een dergelijke brief stuurt, dat kan, die vrijheid heeft de Vlaardingse wethouder, daar kan de gemeenteraad toe verzoeken, maar uiteindelijk is het, op basis van regionaal beleid, zo geldt het toewijzingsbeleid, dat statushouders (vluchtelingen, red.) een urgente doelgroep zijn.”

Vluchtelingen worden in Schiedam binnenkort ondergebracht in tijdelijke huisvesting tussen reguliere sociale woningbouw. In Vlaardingen liggen plannen voor het onderbrengen van enkele vluchtelingen in containerwoningen aan de rand van de stad.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “URGENTIE VLUCHTELINGEN: BURGEMEESTER SCHIEDAM TER VERANTWOORDING

  1. O.k. het is nu bijna dinsdagavond. Cor Lamers is nu als het goed is ter verantwoording geroepen. Zit hij inmiddels in de bak of kan hij doorgaan met zijn duistere praktijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *