Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

TROTS OP SLUITING MAESLANTKERING HOEK VAN HOLLAND

Veel mensen trotseerden de wind om te kijken bij de Maeslantkering.

HOEK VAN HOLLAND- De sluiting van de Maeslantkering  is succesvol verlopen. “Alles werkte zoals we vooraf hadden gehoopt”, zegt Marc Walraven  (leider keerproces) van Rijkswaterstaat over de kering die woensdag voor het eerst sinds 2007 dichtging vanwege een storm.

Walraven vertelt dat hij, samen met de leden van het operationele team, binnen 2 uur op locatie aanwezig moet zijn als de piepers het signaal afgeven dat de operationele fase is gestart. “In de bedienruimtes op de Maeslantkering en Hartelkering worden tijdens de stormvloed alle systemen gemonitord en worden, indien nodig, acties ondernomen door goed getraind personeel.”’

“Toen de Maeslantkering en Hartelkering gebouwd werden, gingen we ervan uit dat ze eens in de 7 tot 10 jaar zouden sluiten. Dit halen we echter nog niet, waardoor we de sluiting en de personele inzet eigenlijk niet voldoende onder realistische omstandigheden kunnen oefenen”, aldus Walraven.

De laatste keer dat de Maeslantkering voor een storm sloot was in 2007. Wel is er elk jaar in september een proefsluiting, dan liggen de mensen met hun picknickmand in de zon toe te kijken. Walraven: “Met een echte stormvloed leer je natuurlijk meer en intenser. Een echte situatie is altijd anders. Je moet als team snel met elkaar schakelen en de adrenaline stroomt door het hele team.’ Om in voldoende mate onder realistische omstandigheden te kunnen testen en trainen zijn er vorig jaar met de minister afspraken gemaakt om de kering vaker te sluiten onder stormcondities. ‘Dit doen we nu eens in de 7 jaar. Hierbij gaan we uit van een verwachte waterstand van +2,60 m NAP bij Rotterdam en +2,30 m NAP bij Dordrecht.” De hoogste waterstand die woensdag werd bereikt was 2,72 meter. Woensdagavond zijn de deuren weer geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *