RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

TRANSFORMATIE WETENSCHAPPERSBUURT SCHIEDAM

Fotografie: Leendert van der Waal. v.l.n.r. Bianca Seekles (directievoorzitter ERA Contour), burgemeester Cor Lamers en Bob Venhuizen (directeur-bestuurder Woonplus Schiedam) tijdens de ondertekening in de Cornelis Hagazaal van het Stadskantoor in Schiedam.
Fotografie: Leendert van der Waal. v.l.n.r. Bianca Seekles (directievoorzitter ERA Contour), burgemeester Cor Lamers en Bob Venhuizen (directeur-bestuurder Woonplus Schiedam) tijdens de ondertekening in de Cornelis Hagazaal van het Stadskantoor in Schiedam.

SCHIEDAM- Met het tekenen van verschillende overeenkomsten hebben de gemeente Schiedam, TBI-onderneming ERA Contour en Woonplus Schiedam op vrijdag 5 februari het startsein gegeven voor de transformatie van de Wetenschappersbuurt in Schiedam. Onder de naam ‘De Nieuwe Wetenschappers’ wordt dit deel van Schiedam Oost een aantrekkelijke, gevarieerde en groene buurt. Het project dankt zijn naam aan de straatnamen van de buurt, die alle vernoemd zijn naar bekende wetenschappers.

 In de Wetenschappersbuurt worden 293 woningen gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 148 nieuwe huur- en koopeengezinswoningen. ERA Contour ontwikkelt en bouwt de woningen. De helft van de woningen verhuurt Woonplus Schiedam als sociale huurwoning, de andere helft zijn koop eengezinswoningen. Woonplus pakt ook 80 bestaande woningen aan door groot onderhoud en renovatie. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht door de gemeente Schiedam. De vernieuwingsopgave is opgedeeld in vier fasen die stap voor stap een krachtige impuls geven aan Schiedam Oost.

 ERA Contour heeft in opdracht van de gemeente Schiedam en Woonplus een gebiedsvisie opgesteld voor de wijk. Samen met de kinderen in de wijk en de kindergemeenteraad is het team aan de slag gegaan met deze ‘bewoners van de toekomst’. Ook Bewonersvereniging Schiedam Oost, bewoners uit de wijk en overige betrokkenen uit Schiedam Oost en de Wetenschappersbuurt zijn betrokken bij de planvorming.
Wetenschappersbuurt 2De herstructurering van de Wetenschappersbuurt sluit aan bij de woonvisie van de gemeente Schiedam en bij de ambities van Woonplus om haar sociale woningvoorraad te vernieuwen. Na de transformatie is ‘De Nieuwe Wetenschappers’ een kindvriendelijke, groene wijk met een combinatie van sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen.

Met de ondertekening van de overeenkomsten staat niets de start van de werkzaamheden meer in de weg. De bewoners van de woningen die als eerste worden gesloopt zijn al verhuisd. Binnenkort draagt Woonplus deze woningen over aan de gemeente, die de woningen gaat slopen. Naar verwachting start de sloop in de loop van maart. De eerste woningen worden naar verwachting in de zomer van 2017 opgeleverd. In 2021 moeten de laatste nieuwe woningen zijn opgeleverd. Meer informatie is te vinden op www.denieuwewetenschappers.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *