Rijnmond Nieuws
RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

TEGELTABLEAU GUSTO NAAR MUSEUM SCHIEDAM

 

Cas Oorthuys
In de jaren zestig was Gusto een van de grootste werven in Schiedam. Het brak record na record met op maat gemaakte baggermaterialen, staalconstructies, hoogovens, schepen en veel meer. Als één van de belangrijkste naoorlogse fotografen liep Cas Oorthuys er op verzoek van de directie twee jaar rond. Zijn foto´s verschenen in het jubileumboek dat in 1962 verscheen. Een deel van die foto’s hangt nu in het museum, vlak bij de plek waar ze ruim een halve eeuw geleden zijn gemaakt.

SCHIEDAM- Het Stedelijk Museum Schiedam heeft een historisch tegeltableau uit 1910 gekregen. Het is gemaakt in opdracht van de werknemers van Werf Gusto in Schiedam bij het 25-jarig huwelijk van de zoon van de oprichter. De Stichting Opbouw Schiedam zal de schenking overhandigen bij de opening op 3 februari van de tentoonstelling Wij waren de Gusto. Foto’s van Cas Oorthuys, 1959/1961. Het tegeltableau dat in de tentoonstelling is te zien, versterkt de historische collectie. ‘Het vertelt het verhaal van Schiedammers die bijdroegen aan de voorspoed van de stad, in een tijd die nog niet eens zo lang achter ons ligt’, zegt directeur Deirdre Carasso. De tentoonstelling duurt tot en met15 april.

Op het tegeltableau staan werknemers in een optocht met geschenken tegen een achtergrond van een havengebied. Bloemenmeisjes vergroten de feestvreugde. In het midden is het wapen van Schiedam afgebeeld, naast dat van Den Bosch (links) en Tilburg (rechts), steden waar het bedrijf eerder was gevestigd. Onderaan lezen we de tekst Waar eendracht heerscht is vreugde!

Een aantal jaren geleden dook het tegeltableau op bij een antiquair waar het werd aangekocht door de Stichting Opbouw Schiedam. Op initiatief van de Stichting Erfgoed Werf Gusto en de Historische Vereniging Schiedam is het nu aan het museum geschonken. Na de tentoonstelling zal het tableau als langdurig bruikleen terugkeren naar Frankeland, centrum voor wonen, zorg en welzijn in Schiedam. Daar hing het de afgelopen jaren ook.

De tegelplaat is een ontwerp van Leon Senf ((1860-1940) en gemaakt bij De Porceleyne Fles in Delft. Er zijn 96 tegels van elk tien bij tien centimeter. Senf was ontwerper en schilder van sieraardewerk en tegeltableaus. Voor het Vredespaleis in Den Haag, het stadhuis van Rotterdam en de schouwburg in Haarlem ontwierp hij bouwaardewerk. De aardewerkfabriek De Porceleyne Fles werd in 1653 opgericht.

1 reactie op “TEGELTABLEAU GUSTO NAAR MUSEUM SCHIEDAM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *