WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

TAS ONTWERPER NIEUWE WATERWEG IN MUSEUM

SCHIEDAM- De aktetas waarin ingenieur Pieter Caland (1826-1902) al zijn plannen voor de Nieuwe Waterweg meedroeg is een bezienswaardigheid geworden. In de periode 1866-1872 ontwierp Caland de Nieuwe Waterweg, waardoor de havens van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam beter bereikbaar werden en de haven van Rotterdam kon uitgroeien tot een van de grootste van de wereld.

Nu in het Rotterdams museum: de oude tas van Pieter Caland.
Nu in het Rotterdams museum: de oude tas van Pieter Caland.
Beschrijving in de vitrine van het Maritiem Museum Rotterdam.
Beschrijving in de vitrine van het Maritiem Museum Rotterdam.

De aktetas van Caland behoort tot één van de topstukken uit de collectie van het Rotterdams Maritiem Museum. In totaal exposeert het museum vijfentwintig stukken in een permanente tentoonstelling. Met tussen de nautische schilderijen en oude scheepsmodellen dus ook de oude tas van Caland, onder meer vanwegen zijn grote verdienste voor de Nederlandse scheepvaart.

Daarnaast zijn ook het oudste scheepsmodel van Europa (600 jaar), een zeekaart van meestercartograaf Joan Blaeu (1596-1673), de reisverslagen van ontdekkingsreiziger Jan Huygen van Linschoten (1563-1611) en een wollen muts van een Nederlandse walvisvaarder die rond 1700 naar Spitsbergen voer te zien.

Premier Mark Rutte opende donderdagmiddag de expositie door het onthullen van een model van het moderne offshore schip Aegir. Dit schip kan op 3500 meter diepte pijpleidingen neerleggen voor onder meer olieplatformen. De offshore sector is een van de grootste bedrijfstakken van Nederland.