Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

TACHTIG FRUITBOMEN BIJ VIJFSLUIZEN SCHIEDAM

De ruitbomen bij volkstuincomplex vijfsluizen in Schiedam.
De fruitbomen bij volkstuincomplex vijfsluizen in Schiedam.
SCHIEDAM- Nabij Volkstuincomplex Vijfsluizen zijn tachtig jonge fruitbomen aangeplant. Het planten volgt op het groot onderhoud aan het groen op en rondom het complex. Woensdag ondertekenden wethouder Alexander van Steenderen en de voorzitter Peter Meijer van de volkstuinvereniging de overeenkomst ten aanzien van het beheer en onderhoud van de fruitbomen. De vruchten die de bomen gaan geven worden verdeeld tussen de vereniging en de Voedselbank.

De werkzaamheden die zijn uitgevoerd aan en om het volkstuincomplex betreft grootschalig snoeiwerk en het herinrichten van het groen. De nieuwe beplanting heeft meer groeiruimte gekregen en de ingangen zijn toegankelijker gemaakt. Naast de nieuwe beplanting zijn ook tachtig fruitbomen aangeplant, waaronder bomen met appels, kersen, pruimen en peren.

Ondertekening beheerovereenkomst fruitbomen.
Ondertekening beheerovereenkomst fruitbomen.

Volgens wethouder Alexander van Steenderen is de hoeveelheid fruitbomen op één locatie in openbaar gebied uniek in Nederland. Door de samenwerking tussen de volkstuinvereniging Vijfsluizen en de Stichting Voedselbank kan de deskundigheid in onderhoud van de bomen geborgd worden en gelijktijdig komt de opbrengst ten goede aan een nuttig doel; de voedselbank van Schiedam.

Er is gekozen voor oude, vitale rassen die hun sporen in smaak, resistentie tegen ziektes en kwaliteit bewezen hebben. De gekozen boomsoorten rijpen in verschillende periodes van het seizoen (vanaf eind zomer tot en met de vroege winter). Zo komt er gedurende een langere periode fruit oogstrijp.