RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STURING BURGEMEESTER EN WETHOUDERS BIJ KRITIEK OP GEMEENTE VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Het rapport met bevindingen en aanbevelingen van de interim gemeentesecretaris, waarin burgemeester Annemiek Jetten (PvdA) wederom op alle manieren wordt gespaard, is opgesteld op verzoek van het college van burgemeester en wethouders. Dat zegt de opsteller van het stuk, interim gemeentesecretaris Gerrit van Hofwegen, voor de microfoon van Omroep Vlaardingen. Het zijn ook b en w die hebben gezorgd dat het rapport – tegen de gebruiken in – is gepubliceerd, maar wel nadrukkelijk op het papier van de interim.

Van Hofwegen laat weten dat zijn de kritiek op het functioneren van het college, de ambtelijke organisatie en de gemeenteraad is ‘herkend’ door burgemeester en wethouders, maar dat het stuk vooral niet is ‘vastgesteld’. Bij vaststelling zou het namelijk een rapport worden van burgemeester en wethouders. Dat is met opzet voorkomen.

Vanuit de gemeenteraad is nog nauwelijks een reactie vernomen op het rapport waarin de tijdelijke gemeentesecretaris ‘een onzekere politieke situatie’ signaleert. Een situatie die onder meer zou zijn ontstaan door het veelvuldig stellen van schriftelijke vragen. Volgens Van Hofwegen ‘een methode om verwarring te creëren.’ (Van Hofwegen heeft een uitgesproken aversie tegen ‘populisme’).
Kort na het verschijnen van het rapport van Van Hofwegen hebben burgemeester en wethouders besloten schriftelijke vragen van de populistische fractie Boers (fB) opzettelijk te beantwoorden met forse vertraging (in strijd met alle regels). Begin dit jaar liet de Vlaardingse burgemeester ook al een weigerachtige houding zien bij het beantwoorden van vragen door de fB: Vragen over het eigen functioneren van de burgemeester tijdens de jaarwisseling (“Ik ben bedreigd. Er zijn camera’s geplaatst op verzoek van de politie”).

De interim gemeentesecretaris ziet vooral een in het geheel slecht functionerende gemeente. Van Hofwegen: “Het is mooi dat het college het herkent en er ook wat aan wil doen. Wat ik altijd belangrijk vind om tot een verandering te komen is onderkenning van nut, noodzaak en urgentie. Het college doet dat dus nu, de organisatie doet dat nu. Als de gemeenteraad dat ook doet, dan kunnen we stappen maken.”

Van Hofwegen is lange tijd politiek actief geweest voor D66, onder meer als statenlid in Overijssel (‘Ik kan wel stellen dat populisme me ertoe heeft gezet om de politiek in te gaan’). Nu is hij werkzaam vanuit het bedrijf dat hij samen met zijn vrouw heeft als zelfstandig interimmanager, adviseur en coach.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *