WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STROOMOPWAARTS VOOR MAASSLUIS, VLAARDINGEN, SCHIEDAM

VLAARDINGEN- De drie sociale diensten en de drie werkleerbedrijven van de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) willen samen per 1 januari 2015 door een gemeenschappelijke regeling het regionaal participatiebedrijf Stroomopwaarts MVS vormen. Het regionaal participatiebedrijf wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van Participatiewet. De zorg aan de kwetsbare doelgroepen staat hierin centraal. Als inwoners (tijdelijk) niet zelfstandig aan het werk kunnen komen, biedt Stroomopwaarts MVS ondersteuning met werk, inkomen en zorg. Door deze samenwerking wordt de dienstverlening aan de inwoners verbeterd.

Socialedienst 1Stroomopwaarts MVS wil mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt stimuleren, ondersteunen en activeren zodat ze weer aan het werk kunnen. Inkomensondersteuning komt terecht daar waar dat nodig is en duurt niet langer dan strikt noodzakelijk. Stroomopwaarts MVS zet zich in om kansen in de werkgelegenheid te benutten door een actieve werkgeversbenadering en wil verbindingen leggen tussen overheid, onderwijs en ondernemers.

Het regionaal participatiebedrijf Stroomopwaarts MVS is vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet. De Participatiewet is erop gericht de arbeidsparticipatie van mensen te verhogen en in het bijzonder van mensen met een beperking. Hierbij wordt uitgegaan van ieders mogelijkheden in plaats van beperkingen en blijft de eigen verantwoordelijkheid van mensen het vertrekpunt.

In vervolg op de eerder vastgestelde Kadernota, is nu de businesscase Stroomopwaarts MVS door de drie colleges van burgemeester en wethouders vastgesteld. Hierin staat beschreven wat de missie/visie zijn voor Stroomopwaarts, welke taken Stroomopwaarts uitvoert, de financiële gevolgen en hoe/waar verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden belegd. In de gemeenschappelijke regeling wordt de samenwerking beschreven. De inrichting van het regionaal participatiebedrijf vindt gefaseerd plaats.

Het voorstel van de drie colleges uit MVS aan de drie gemeenteraden is om op basis van de business case te starten met de gefaseerde inrichting van Stroomopwaarts MVS en de inrichting van de gemeenschappelijke regeling. Voordat de daadwerkelijke inrichting van het regionaal participatiebedrijf kan starten, is naast een goedkeuring van de gemeenteraad ook een positief advies van de drie ondernemingsraden nodig. Het proces van de plaatsing van de medewerkers begint nadat ook het sociaal statuut door de vakbonden is ondertekend.