Rijnmond Nieuws
RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STROOIWAGENS VLAARDINGEN IN STARTBLOKKEN

VLAARDINGEN- De strooiwagens staan in de startblokken, meldt de gemeente Vlaardingen nu de4 winter zich aandient. Met een voorraad van 225 ton strooizout en allerlei soorten strooiwagens en sneeuwschuivers, gaat het strooiteam de winter in. Hoeveel er gestrooid moet worden, is ieder jaar weer een verrassing. Er zijn winters geweest waarin de strooiploeg niet vaker dan 3 keer in actie kwam, in 2019 was dit 22 keer. In 2020 gingen de strooiers er 20 keer op uit. 

Het plotselinge winterlandschap van februari, bezorgde de strooiers heel wat hoofdbrekens. De combinatie met zeer lage temperaturen, veranderde de sneeuw al snel in ijs. Door de lockdown en avondklok die toen van kracht was, werd bovendien het strooizout niet goed de ijslaag in gereden, waardoor de wegen langer glad bleven.  

De gemeente strooit met glad weer 180 kilometer doorgaande wegen en 150 kilometer fietspaden in Vlaardingen. Het gaat dan om de hoofdwegen, wegen die de wijken ontsluiten, bruggen, doorgaande fietsroutes en routes waarover het openbaar vervoer rijdt. Uitgaande van een gemiddelde snelheid van 30 km/u op doorgaande wegen en 15 km/u op fietspaden betekent dit dat in totaal 16 mensuur nodig is om een volledige strooiactie uit te voeren. De strooiroutes zijn zo ingericht dat het strooiteam deze binnen 1,5 à 2,5 uur kan rijden.

Niet alle wegen worden dus gestrooid. Het is niet mogelijk alle straten en paden sneeuw- en ijsvrij te houden. In woonwijken is strooien ook niet zo effectief. De pekel werkt namelijk pas echt goed als er veel verkeer overheen rijdt. In rustigere straten vriest het wegdek binnen de kortste keren weer op.
Wilt u weten welke straten sneeuw- en ijsvrij gemaakt worden? Kijk dan op www.vlaardingen.nl/strooien

De gemeente heeft tijdens de gladheidbestrijding extra aandacht voor fietspaden en houdt de conditie van fietspaden extra in de gaten voor, tijdens en na gladheid. Ook wordt er extra materieel ingezet tijdens gladheid. Als dat nodig is, wordt de sneeuw van de fietspaden geborsteld, dat helpt bij fietspaden beter dan alleen sneeuwschuiven of strooien. Fietsdoorgangen en oversteekplaatsen van hoofdroutes rond basisscholen en winkelcentra zijn in de strooiroute opgenomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *