Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STRIJD OM PLATANEN VLAARDINGEN BARST LOS

platanen-1VLAARDINGEN- Voor- en tegenstanders van de platanen op de Platanendreef in Vlaardinge-Holy staan lijnrecht tegenover elkaar. Een aantal van de grote bomen op het woonerf gaan de winter niet halen. Dat verwacht althans een woordvoerster bij de gemeente Vlaardingen. Dit tot grote vreugde van de omwonenden. Bij de Stichting Bomenbehoud Vlaardingen vinden ze dat veel te voorbarig. De groenbeschermers wijzen op de regels in de bomenverordening.

Naar aanleiding van herhaalde klachten van bewoners van de Platanendreef komt de afdeling groen van de gemeente Vlaardingen binnenkort alle bomen op het woonerf beoordelen. Platanen die voor gevaar zorgen, bijvoorbeeld omdat de wortels door de stoeptegels groeien, komen op een lijst om te worden gekapt. Die lijst wordt eerst ter beoordeling voorgelegd aan het stadsbestuur en daarna beslist de gemeenteraad over de definitieve kap.

Bij de Stichting Bomenbehoud Vlaardingen erkent het bestuur dat ‘gevaar’ een zwaarwegend argument is om een kapvergunning af te geven. De stichting zal bekijken welke juridische mogelijkheden er zijn om het opruimen van de platanen te voorkomen.

De mogelijke verwijdering van een aantal platanen kan bij de omwonenden nu al rekenen op instemming. Een groot aantal senioren op de Platanendreef heeft een handtekening gezet onder de oproep aan de gemeenteraad om de bomen te verwijderen. De ondertekenaars zeggen niet tegen groen te zijn in Vlaardingen, maar de platanen zijn in dertig jaar gegroeid tot vijftien meter hoogte. Het bladverlies en de vruchten die van de bomen vallen zorgen voor verstoppingen van de dakgoten. “De meeste bewoners zijn allemaal op leeftijd en niet meer in staat om op het platte dak te klimmen en de boel schoon te maken”, klinkt het onder de tegenstanders van de bomen.

1 reactie op “STRIJD OM PLATANEN VLAARDINGEN BARST LOS

  1. Stichting Boombehoud heeft slechts één bewoner van de Platanendreef gesproken:de enige tegenstander.Er zijn namelijk geen seniore voorstanders van kap en de aanleiding van de kap is vanuit de gemeente, die een volledige uitleg heeft gegeven tijdens meerdere informatieavonden, waarom tot kappen van de Platanen moet worden overgegaan. Er zijn geen voor- en tegenstanders, die lijnrecht tegenover elkaar staan.
    Stichting Boombehoud moet het verhaal van 1 tegenstander van kap niet klakkeloos overnemen. Hoor en wederhoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *