WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STREEKMUSEUM VLAARDINGEN IN MEI DAGELIJKS OPEN

VLAARDINGEN- In het kader van ‘750 Jaar Vlaardingen’ is het Streekmuseum Jan Anderson in de feestmaand Mei iedere dag geopend van 14.00 – 16.00 uur. Het Streekmuseum toont de geschiedenis van Vlaardingen.

Voordat Vlaardingen zijn stadsrechten verkreeg kwam Willibrord in opdracht van de Paus van uit Ierland naar Vlaardingen om een houten kerkje op de Markt te stichten. Na de tolheffing van Dirk III in 1018, gaf graaf Floris de Vijfde de zo verlangende stadsrechten waardoor de bewoners in geheel Holland de goederen belastingvrij konden aanbieden. Floris had in Vlaardingen zijn Hof.

De belangrijkste inkomsten voor Vlaardingen was de koopvaardij op de oostzeelanden en de landbouw in de stad en rondom Vlaardinger-Ambacht. Later kwam de visserij als motor voor de stad en groeide Vlaardingen uit als de grootste en belangrijkste vissershaven van Nederland. Niet alleen de visserij was belangrijk ook het ‘Vlaardings lekkers’ zoals de ijsmoppen, ijzerkoekjes, de broeder, van Toor Schelvispekel en de haring koekjes van Patisserie Royal.

Te zien zijn materialen die het museum heeft ontvangen van de verschillende burgemeesters. Veel historisch materiaal wordt getoond zoals de vlag van de Willem de Zwijger Padvinders groep welke zij van Prins Hendrik hebben ontvangen. Tevens tonen wij naoorlogse successen, zoals het Kolpabad met een 50 mtr. wedstrijdbad (gebruikt door de Olympische zwemploeg in 1956). De Stadsgehoorzaal, die geen schouwburg mocht worden genoemd, de Beneluxtunnel welke werd bemand met de overbodig geworden melkboeren en tevens het Holy Ziekenhuis.

Tenslotte de Rederijkers vanaf 1517, de Tol van 1809, de vier nieuwe molens aan de Galgkade en de trekschuit uit de 17e eeuw.

De tentoonstelling in het Streekmuseum Jan Anderson toont in 48 vitrines, voor elk wat wils de geschiedenis van Vlaardingen.

Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50, 3135 GM Vlaardingen.

Geopend iedere zaterdag van 14.00 – 16.00 uur en de eerste zondag in de maand.

Gratis toegang.

Foto’s: Hans Bakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *