Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘STOP AZC EN START NOODOPVANG VLAARDINGERS’

VLAARDINGEN- ‘Stop de noodopvang direct voor asielzoekers en start de noodopvang direct voor Vlaardingers’. Dat is wat de fractie Boers (fB) voorstelt aan het stadsbestuur. De fB legt daarom onder meer de vraag voor aan het stadsbestuur of men bereid is de noodopvang om te turnen naar een noodopvang voor Vlaardingers.

Aanleiding is de opvallende uitspraak die VVD-staatssecretaris van Ankie Broekers-Knol, op haar laatste dag heeft gedaan. In antwoord op Kamervragen stelt ze in zoveel woorden dat het kabinet gemeenten niet kan dwingen tot opvang van asielzoekers. In reactie daarop heeft de gemeente Albrandswaard de voorbereidingen voor de acute noodopvang van asielzoekers in Rhoon per direct stopgezet.

Het gemeentebestuur van Vlaardingen heeft op 15 december besloten dat het drijvend Azc in de voorhaven langer mag blijven. Het cruiseschip met asielzoekers aan de Oosthavenkade had eigenlijk uiterlijk 31 december moeten vertrekken.

Eind september liet hetzelfde Vlaardingse stadsbestuur nog weten dat er geen ruimte was voor extra opvang en huisvesting van asielzoekers en vluchtelingen. Het gemeentebestuur stond toen, onder aanvoering van wethouder Ivana Somers (Leefbaar), op het punt dit mede te delen aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en VluchtelingenWerk Nederland. Beiden hadden om de extra huisvesting gevraagd. Burgemeester Bert Wijbenga (VVD) – op 9 september beëdigd – besloot half oktober daarop toch positief te reageren, zonder ruggespraak met de gemeenteraad.

Van alle beloftes aan de Vlaardingers over het Azc is er niet één nagekomen: geen asielzoekers uit veilige landen, geen aggregaat bij het schip, alle kosten zijn voor het COA, en de boot zou beslist niet langer dan 8 weken blijven liggen. Tijdens de laatste raadsvergadering van 2021 erkende Wijbenga bovendien dat er incidenten zijn geweest aan boord van het Azc waarbij de politie moest ingrijpen.

4 reacties op “‘STOP AZC EN START NOODOPVANG VLAARDINGERS’

  1. Maar natuurlijk laten ze het bootje liggen, Schiedam dito let maar op. We willen de braafste jongetje van de klas zijn. Nog meer verloederen we staan er al zo goed op. Maar in al de Rutte jaren hebben we toch al gezien dat er een dikke middelvinger naar ons wordt gegeven. Nog 2.5 jaar met deze ellende en het wordt alleen maar slechter met het nieuwe kabinet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *