Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STILTE ROND MILJOENENSTROP GRONDVERKOOP SCHIEDAM

SCHIEDAM- Er komt vanuit de gemeente Schiedam geen enkel antwoord op vragen rond de grondverkoop van het oude kantoorpand van de DCMR aan de ‘s-Gravelandseweg. Een woordvoerder van de gemeente liet eind augustus weten dat een betrokken ambtenaar vakantie hield tot begin september. Daarna zouden antwoorden volgen op meerdere vragen over de verkoop. Sindsdien is het stil.

Ontwikkelaar V16 BV heeft exact 650.938,00 euro betaald voor de grond onder het appartementencomplex in het voormalige kantoor van de milieudienst. Het lijkt er heel sterk op dat de gemeentekas 3,5 tot 6 miljoen euro is misgelopen met de grondtransactie, waarvan de erfpacht pas af zou lopen op 1 juli 2049. 

Een rondvraag bij diverse taxateurs maakt duidelijk dat bij zulke locaties in de binnenstad met woonbestemming en zeven bouwlagen aan appartementen een zogenaamde grondquote geldt, in plaats van een vierkante meterprijs: minimaal 10% van de te realiseren vastgoedwaarde, maar 30% is ook niet ongebruikelijk. Bij een waarde van het pand nu van tussen de 35 en 60 miljoen euro komt dat uit op zeker 4 tot 7 miljoen euro en niet de 650.000 euro die V16 BV heeft betaald.

Uit de Akte van levering (opgevraagd bij het Kadaster) blijkt dat de gemeentegrond verkocht is aan V16 BV, met woonbestemming en toestemming om 237 woningen te mogen realiseren, er lag dus risico bij de projectontwikkelaar dat het kantoorbestemming moest blijven. Die bestemming is niet veel waard in de binnenstad. Prijs; 250 euro per m2 grond, dat is toevallig de prijs die staat voor standaard bedrijfsruimte, bijvoorbeeld in de Spaanse Polder (225-275e per m2), zo leert een overzicht van gemiddelde grondprijzen die eerder zijn gepubliceerd door Schiedam.

Lange tijd lag geheimhouding op de overeenkomst tussen de gemeente en de ontwikkelaar, maar nu de gegevens alsnog openbaar zijn roept de hoogte van het verkoopbedrag van de grond de nodige vragen op, die door de gemeente Schiedam maar niet worden beantwoord.

2 reacties op “STILTE ROND MILJOENENSTROP GRONDVERKOOP SCHIEDAM

  1. Ach ja, de gemeente staat ‘immers’ dicht bij de burger, nou ja bepaalde burgers dan.

    En behalve vanuit de gemeente aangestuurde afpersingspraktijken, belasting-, premie- en subsidie-fraude en dwangarbeid nu dus ook Limburgse mafia-toestanden in Zuid Holland. Vooral VVD-ers zijn daar goed in maar in mijn woonplaats Haarlem ging enige jaren geleden een D66 wethouder flink onderuit.

    Dan was Cees Oosterom van Vlaardingen maar peanuts…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *