Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STEMMAL VOOR SLECHTZIENDEN BIJ VERKIEZINGEN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Blinden en slechtzienden moeten bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar zelfstandig kunnen stemmen in Schiedam. Dit moet mogelijk worden gemaakt met behulp van een zogenoemde mal en audio-ondersteuning.

De Schiedamse gemeenteraad wil dat op woensdag 16 maart 2022, ten minste in één liefst centraal en toegankelijk gelegen stemlokaal, de stemmal en audio-ondersteuning beschikbaar gesteld kan worden voor mensen met een visuele of andere beperking.

De gemeente Den Haag heeft een stem-mal met audio-ondersteuning ontwikkeld waardoor de toegankelijkheid van het stembiljet vergroot wordt en blinden en zeer slechtzienden zelfstandig kunnen stemmen. In 2021 hebben vijftig gemeenten, waaronder Amsterdam, Haarlem, Rotterdam en Alkmaar, al succesvol gebruik gemaakt hebben van deze stemmal met stem ondersteuning. Niet alleen zeer slechtzienden en blinden, maar ook mensen met dyslexie, analfabetisme, laaggeletterdheid en mensen met een beperkte handfunctie (bijvoorbeeld parkinsonpatiënten) kunnen van de stemmal en audio-ondersteuning gebruik maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *