WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STEMBUSFRAUDE VLAARDINGEN NIET UIT TE SLUITEN

VLAARDINGEN- Er is een verhoogde kans op stembusfraude nu ook de gemeenteraadsverkiezingen over meerdere dagen worden gehouden en het briefstemmen opnieuw tot de mogelijkheden behoort. FVD-leider Thierry Baudet roept zijn achterban daarom op om niet al vandaag of morgen te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar echt komende woensdag. Dat is dus op de officiële verkiezingsdag. Hij adviseert mensen dit, omdat dit in zijn ogen de kans op kiesfraude vermindert. De reden, aldus Baudet, is dat het lang niet altijd duidelijk is wat er gebeurt met de vroeg uitgebrachte stemmen; wie ze in de gaten houdt, of ze wel allemaal geteld worden, en zo verder.

Om de kans op fraude te verminderen is het ook raadzaam om aanwezig te zijn bij uw stembureau wanneer woensdagavond de stemmen geteld worden. Dat mág gewoon. Men mag u de toegang niet weigeren als u naar het stemlokaal gaat. U heeft het recht om erbij te zijn, mits u de orde niet verstoort en het telproces niet hindert.

De uitslag van de laatste Tweede Kamerverkiezingen was op 17 maart 2021 ’s avonds al bekend terwijl mensen nog moesten stemmen. Exit polls wisten de uitslag, voor het eerst in de geschiedenis, wel heel nauwkeurig te ‘voorspellen’. De peiling en de uitslag waren hetzelfde: de VVD van Mark Rutte won en D66 van Sigrid el Qaq-Kaag werd grote winnaar
De oproep van Baudet is ook van betekenis voor Vlaardingen. Twee dagen na de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar werd in Vlaardingen al duidelijk dat FvD, als enige partij in Vlaardingen, nauwelijks heeft geprofiteerd van het alsnog toevoegen van de tellingen van maandag, dinsdag en de briefstemmen, aan de totale uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Daarnaast kon één kiesgerechtigde in Vlaardingen niets meer ondernemen tegen het verdwijnen van zijn voorkeurstem op een kandidaat van het FvD. De man had gestemd op nr. 8 (Pepijn van Houwelingen) van FvD, maar de uitgebrachte voorkeurstem kwam niet voor in het proces-verbaal van het betreffende stembureau op de tellijst. Volgens de gemeente was de stem onvindbaar, omdat op het stembureau een vergissing was gemaakt en de stem op de FvD-kandidaat bij iemand anders terecht was gekomen. Het betrof in dit geval stembureau 17, begraafplaats Emaus.

4 reacties op “STEMBUSFRAUDE VLAARDINGEN NIET UIT TE SLUITEN

  1. Een paar jaar geleden is er vanuit een stembureau in de Westwijk een kliko vol stemmen verdwenen. Wat is daarmee gebeurd, is dat ooit bekend geworden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *