RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STEEDS MEER JONGEREN GEBRUIKEN VOEDINGSSUPPLEMENTEN

Als je jong bent, zit je in de kracht van je leven. Je voelt je sterk en je bent het ook. Sport en activiteit is je dan op het lijf geschreven. Soms is het heerlijk om even stil te zitten, maar daarna begint het weer te kriebelen. Misschien droom je van een topsportcarrière, misschien wil je gewoon het beste uit jezelf halen en zie je wel wat de toekomst je brengt. Je weet dat sporten vraag om discipline. Dat gaat om planning maar ook goede voeding is belangrijk.

Gezonde voeding staat aan de basis van je sportieve leven

Je kunt de biologielessen op school nog goed voor de geest halen. Je voeding hoort te bestaan uit een serie bestanddelen, liefst in een optimale balans. Vetten en koolhydraten heeft je lichaam nodig om te kunnen presteren. Daar haal je letterlijk je energie vandaan. Eiwitten heb je nodig voor je spierweefsel, je gewrichten en de enzymen die je lichaam aanmaakt. Zonder vitamines, mineralen en spoorelementen is je dieet ook niet compleet. Je weet dat je in principe alles uit je voeding kunt halen om op topniveau mee te draaien. Toch merk je dat steeds meer leeftijdsgenoten hun eten aanvullen met voedingssupplementen, zoals whey protein.

Wanneer kunnen voedingssupplementen zoals whey protein je helpen?

Wat ga je doen als je in korte tijd heel veel moet trainen en daarbij flink wat spierweefsel moet opbouwen? Daar heb je extra eiwitten voor nodig. Hoe doe je dat met eten? Extra grote porties, om maar voldoende binnen te krijgen? Dan krijg je ook extra veel vetten en koolhydraten, waar je misschien niet op zit te wachten. Je kunt ook je voedsel verrijken met proteïnesupplementen, zoals whey protein. Dan krijg je meer eiwitten binnen, terwijl je normale porties gelijk blijven. We hopen het niet voor je, maar ook jij kunt te maken krijgen met een slepende ziekte of een vervelende blessure. Op die momenten heeft je lichaam ook behoefte aan extra eiwitten, wat je met proteïnesupplementen kunt oplossen.

Wat is het mooie aan whey protein?

Whey protein is een bijproduct van de productie van kaas. Goede supplementen met whey protein zijn sterk verrijkt en zitten boordevol eiwit, precies wat je nodig hebt. Gebruik je whey protein isolaat, dan is het eiwitgehalte zelfs meer dan 90%. Whey protein is bovendien heel gemakkelijk te verteren en snel op te nemen. Heb je een zware training achter de rug, dan moeten je spieren herstellen. Met whey protein na je training gebeurt dit verantwoord en snel.

Kan je creatine goed gebruiken?

Een ander populair supplement onder jongeren, maar ook ouderen, is creatine. Creatine is een stof die je lichaam zelf aanmaakt, maar meestal niet genoeg om écht te presteren. Creatine gebruik je voor de echte krachtexplosies. Het speelt een belangrijke rol bij de energiehuishouding van je spieren en je lichaam. Als je veel vlees en zuivelproducten eet, krijg je waarschijnlijk genoeg extra creatine binnen. Ben je echter veganist of vegetariër, dan zal een creatinesupplement je prestaties echt kunnen verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *