Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STEDELIJK MUSEUM SCHIEDAM HOUDT VERTROUWEN

SCHIEDAM- De Raad van Toezicht en het team van het noodlijdende Stedelijk Museum Schiedam vinden dat het stadsbestuur ‘een constructief voorstel heeft gedaan’. Het museum, dat met grote financiële tekorten kampt, kan in het aanbevolen voorstel rekenen op extra subsidies. B en W wil tenminste 340.000 euro uittrekken om het museum weer levensvatbaar te maken. Met het extra geld -bovenop de huidige subsidie van ruim 2 miljoen euro per jaar- zal dan onder meer een eerdere lening worden afbetaald.
stedlijk museum 1
In een officiële reactie laat het museum weten de plannen nog nader te gaan bestuderen, maar men gaat graag aan het werk om vorm en inhoud te geven aan de gestelde uitdagingen, zoals; een bredere programmering; cultureel ondernemerschap, een intensieve samenwerking met andere musea en organisaties en vanaf 2016 meer betalende bezoekers voor het eigen museum. In dit kader zou al een onderzoek over samenwerking tussen het Stedelijk Museum Schiedam en het Jenevermuseum in gang zijn gezet.

Vanuit de Schiedamse politiek klinken al een tijd heel andere geluiden. Het oud-GroenLinks raadslid Ed Gloudi schreef vorige maand op de site van de partij dat het bestuur en de directie van het Stedelijk Museum Schiedam hebben laten zien niet op hun taak berekend te zijn. De PvdA noemden het herstelplan van het museum vervolgens een ‘dertien in een dozijn plan’. Men had het over ‘een gebrek aan zelfreflectie’ en het tonen van ‘onvoldoende creativiteit’. Gemeente Belangen Schiedam zint ondertussen op het vertrek van directeur Diana Wind bij het museum: ‘ Zolang dezelfde Wind blijft waaien bij het Stedelijk museum kan er geen koersverandering plaatsvinden’.

‘Hoewel in afwachting van de definitieve keuze van de Raadsleden, gaat het museum de uitdaging aan om van het door het College voorgestelde scenario een succes te maken’, zo laat de Raad van Toezicht weten. ‘In samenwerking met een buitenlandse partner maakt het museum deze zomer een tentoonstelling met niet eerder in Nederland getoonde tekeningen van Karel Appel, gepresenteerd in combinatie met topstukken van Appel uit de eigen collectie’.

Op 10 juni zal de raadscommissie vergaderen over het raadsvoorstel Toekomst Stedelijk Museum Schiedam. Hierbij zal een aantal scenario’s voor de toekomst van het museum besproken worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *