Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

STADSBESTUUR SCHIEDAM: ‘AFSCHAFFEN ZWARTE PIET NIET ONS IDEE’

SCHIEDAM- Het in drie termijnen afschaffen van Zwarte Piet in Schiedam is een idee afkomstig van de Stichting Evenementen Promotie Schiedam (SEPS), organisator van de intocht en Sinterklaaspaleis in Schiedam. Het college van burgemeester en wethouders laat dat nadrukkelijk weten in een brief aan de gemeenteraad. Het college wil met de brief voorkomen dat de indruk ontstaat dat de afschaffing van Zwarte Piet een collegebesluit is. Men schrijft: ‘Dat is niet het geval.’

Het verdwijnen van Zwarte Piet in Schiedam is mede te danken aan de inzet van Denk in de gemeenteraad, maar hun fractievoorzitter is verre van tevreden met het tempo waarin de oer-Hollandse traditie de nek wordt omgedraaid. Doğukan Ergin (Denk): ‘Het college van B&W in Schiedam praat al bijna twee jaar met het intochtcomité van het Sinterklaasfeest. Het resultaat van twee jaar praten is een halfbakken oplossing. Het intochtcomité krijgt nog drie jaar lang de volle pond en mag ‘waarnodig de plannen aanpassen’. Dit is niets anders dan schijninclusie.’

Zowel de intocht als het Sinterklaaspaleis gaan dit jaar niet door in Schiedam, vanwege de lockdown. Momenteel is SEPS wel bezig een digitaal evenement te organiseren.

Al bij de intocht en het Sinterklaaspaleis in 2019 is gekozen voor het toevoegen van roetveegfiguren (en in het Sinterklaaspaleis nog aangevuld met een ‘CoBrA-geval’). Dit wordt nu verder uitgewerkt.
Dit jaar wordt al gezorgd voor 25 % minder Zwarte Pieten. Dat betekent dat u dit jaar al de extra verandering kunt merken in de activiteiten, voor zover die nog door SEPS worden georganiseerd. Vervolgens zijn er in 2021 50 % minder Zwarte Pieten dan nu. In 2022 zijn dat er 75 % minder, waarna in 2023 enkel nog anders geschminkte Pieten zijn te zien. Daarbij valt te denken aan andere kleuren of roetveegfiguren.

Met steun van de OPS (en stemonthouding van PS) ontstond vorig jaar de kleinst mogelijke raadsmeerderheid voor onderzoek naar een ‘inclusief Sinterklaasfeest’. Het onderzoek is uitgevoerd door SEPS. Het onderzoek van SEPS wees uit dat er onder de inwoners van Schiedam nauwelijks behoefte is aan roetveegfiguren. Toch verschenen vorig jaar november al een aantal roetveegfiguren bij de intocht en meerdere in het Sinterklaaspaleis.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *