RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SP VLAARDINGEN WIL BREUK MET FRACTIE LIJMEN

VLAARDINGEN- De fractie van de SP in Vlaardingen is vanavond om 18.00 uur welkom voor een gesprek met het afdelingsbestuur. “De deur staat open”, zegt voorzitter Willem de Man. Maar de vier raadsleden hebben al aangegeven niet te zullen verschijnen. Alle vier de opgestapte SP-raadsleden zijn onbereikbaar voor een reactie.

Gisteravond om 21.00 uur ontving De Man een e-mail waarin de vier raadsleden lieten weten per direct uit de SP te stappen. De vier geloven niet dat wethouder Arnout Hoekstra (SP) in november met oprechte bedoelingen is opgestapt als wethouder. De Man erkent dat het Vlaardingse partijbestuur al zeker twee weken voor het opstappen wist dat Hoekstra lijsttrekker voor de SP zou worden bij de komende EU-parlementsverkiezingen. De fractie was daarvan niet op de hoogte. De Man: “Dat is logisch, want een kandidaat wordt altijd eerder ingeseind. Daar heeft ‘ie dan een zwijgplicht over, want we moeten wachten op het officiële bericht van de partij.”

Het opstappen van Hoekstra hing afgelopen zomer al in de lucht. De Man: “Arnout had voor juni al gezegd, als dit zo doorgaat hou ik dat niet vol als wethouder. Hij heeft toen ook duidelijk aangegeven in de afdeling; ‘hier wordt ik ziek van’. Die jongen had echt gezondheidsklachten. Het opstappen was bij behandeling van de begroting.” Volgens De Man heeft raadslid Marcel Kerkhof (SP) vanaf dat moment een complottheorie verzonnen. De Man: “Arnout zou expres zijn wethouderschap te grabbel hebben gegooid. Ik heb daar met Arnout over gesproken: dat is absoluut niet zo!”

Vanaf dat moment waren er achter de schermen grote spanningen tussen het afdelingsbestuur en de fractie. Oud-Tweede Kamerlid Remi Poppe is de afgelopen maanden zelfs ingezet als mediator, zegt de voorzitter.

De Man: “Vorige week woensdag hebben wij een bestuursvergadering gehad. Marcel Kerkhof heeft daar nog bij gezeten. Daar was ‘ie al heel zenuwachtig over, maar het is goed gegaan. Eindelijk, dachten wij! We zijn weer in gesprek met de fractie. Eindelijk is de boel een beetje losgetrokken!” Het bleek een vergissing, zo heeft de mail van vrijdagavond laten zien.

Volgens de voorzitter draait het bij de breuk ook om geld. “In heb begrepen dat ze allemaal, stuk voor stuk, als eenmansfractie door willen gaan. Marcel Kerkhof en Ingrid Wijker krijgen al een uitkering, want die hebben geen werk. Die krijgen van de SP gewoon een volledige raadsfractievergoeding. Ze gaan er nu wel op vooruit, want ze krijgen ook nog het fractie ondersteuningsbudget.”

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *