Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SOLOTENTOONSTELLING ROOSMARIJN PALLANT IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- De Ketelfactory aan de Buitenhavenweg in Schiedam presenteert de solotentoonstelling van Roosmarijn Pallandt (1977). In de toonstelling wordt de bezoeker meegenomen naar een andere wereld. De ruimtes van De Ketelfactory zijn veranderd in een multidimensionale installatie waarin alles zonder ophouden beweegt en over en weer verbindingen met elkaar aangaat.

Sinds 2010 maakt Pallandt reizen naar afgelegen gebieden in onder meer Peru, Tibet, Japan en Mexico, waar de natuurlijke elementen het levensritme van de inheemse volken bepalen. De aarde is voor de bewoners een levende wereld, een oud verband waarin alles spreekt, pulseert en vibreert: mens, dier, plant, water, licht en het geluid van de in een bergmassief gestolde tijd.

Pallandt heeft deze verbondenheid proberen vast te leggen in een serie autonome werken waarin ‘geluid’ de basis is: foto, film, geluid en textiel van boombastvezel dat zij in nauwe samenwerking met lokale wevers heeft gemaakt. Inheemse rituelen en sjamanisme spelen een belangrijke rol in haar werk. In Spell for the river rapid legde Pallandt onder meer de ritmische bezwering vast van een sjamaan die de rivier toezingt. Ze heeft deze geluidsfrequenties in grijstinten afgedrukt, waarmee ze het onhoorbare zichtbaar maakt.

Kenmerkend in Pallandts werk is de intense gelaagdheid en concentratie. In De Ketelfactory kun je het kosmische ritme van A-un – Japans voor ‘adem’ – aanvoelen. Een tentoonstelling als de partituur van een magische plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *