Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SLOOP GASNETWERK SCHIEDAM ONZEKER: MINISTER WIL BEHOUD

SCHIEDAM- Het verwijderen van het bestaande gasnet in Schiedam lijkt in strijd met de nieuwste plannen van het kabinet. Minister Eric Wiebes (VVD) wil inzetten op de ontwikkeling van CO2-vrije gassen, als alternatief voor aardgas. Het gaat daarbij om CO2-vrije (groene) gassen en duurzame waterstof. Volgens de minister kunnen bieden worden ingezet met gebruikmaking van de bestaande gasinfrastructuur. Wiebes laat de Tweede Kamer weten dat gasvormige energiedragers ook in 2050 nog steeds een onvervangbaar deel zullen uitmaken van de energievoorziening in Nederland.

Op dit moment is de productie van CO2-vrije gassen, zoals groen gas verkregen uit de vergisting of vergassing van biogene reststromen, nog beperkt. De minister wil zich daarom richten op het beheersen van de productiekosten en het ontwikkelen van maatschappelijk draagvlak voor groen gas.

Het gemeentebestuur van Schiedam gelooft in de financiële haalbaarheid van het aardgasvrij maken van de Woonpluswoningen in Groenoord (kosten minimaal 76 miljoen euro, ruim 16.000 euro per woning).

De Schiedamse PvdA-fractie heeft vorig jaar al eens geïnformeerd naar de mogelijkheden om via het bestaande gasnet een alternatief voor aardgas aan te bieden. Het gemeentebestuur liet daarop weten dat het Schiedamse gasnet voor een belangrijk deel voor 2030 vervangen wordt. ‘Alleen een warmtenet en all-electric oplossingen zijn op dit moment realistisch’, kreeg de PvdA te horen. Wiebes ziet dat inmiddels anders en vindt de opschaling van de groengasproductie ‘wenselijk en noodzakelijk’, zo laat hij weten aan de Tweede Kamer.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “SLOOP GASNETWERK SCHIEDAM ONZEKER: MINISTER WIL BEHOUD

  1. Dit roept het Platform Groenoord van Gas los en het Sobo (niet meer van deze tijd volgens een wethouder) al meer dan jaar!!!!! Gelukkig zijn er collega’s die volmondig toegeven in de raadsvergadering dat het Sobo zeker goed werk heeft bericht maar wellicht achterhaalt is door wetgeving of iets dergelijks.
    Ton de Jong, vrijwilliger en penningmeester Sobo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *