Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SLOOP ERTSKRANEN VLAARDINGEN-OOST VEROORZAAKT SCHADE

VLAARDINGEN- Er is schade gemaakt bij de sloop van een van de twee historische ertskranen bij de Vlaardingse Vulcaanhaven. Dat stelt men bij machinefabriek Van Hattem aan de Schiedamsedijk, recht tegenover de locatie van de kranen.

De opgelopen schade bestaat uit scheuren in de muren bij Van Hattem. De machinefabriek beschikt naar eigen zeggen over een filmpjes met trillingsmeters, die lieten twee maal zoveel trilling zien als toegestaan, waardoor machines nu uit het lood zouden staan en opnieuw moeten worden afgesteld.

Bij wat er nog over is van overslagbedrijf Rotterdam Bulk Terminal (RBT), eigenaar van de kranen, zegt men de eventuele schade te betreuren.

Het Cuypersgenootschap heeft vorig jaar een verzoek ingediend om de kranen aan te wijzen als monument en ze daarmee te behouden. Op basis van het monumentenverzoek heeft het stadsbestuur van Vlaardingen toen besloten om de kranen voor de duur van een kwartaal aan te wijzen als monument. Dit bood de mogelijkheid om een goede beslissing te nemen, terwijl in de tussentijd de kranen beschermd zouden worden tegen sloop.

Er volgde een onderzoek naar de haalbaarheid om de ertskranen een nieuwe bestemming te geven. De conclusie was dat behoud van de ertskranen op de huidige plek niet reëel was. Het terrein heeft een functie als industriële haven en dat  belemmert potentiële toekomstige publieksgerichte functies van de kranen. Het gemeentebestuur heeft daarop besloten om de twee ertskranen niet definitief als gemeentelijke monumenten aan te wijzen.

Foto’s: Arne van der Zande

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 reacties op “SLOOP ERTSKRANEN VLAARDINGEN-OOST VEROORZAAKT SCHADE

 1. Vlaardingen trachtte en tracht nog steeds op allerlei manieren zichzelf op een voor buitenstaanders interessante kaart te zetten. Op (letterlijk) het punt van de historische portaalkranen staat (straks stond..) Vlaardingen daar nu, hetgeen in overzienbare tijd veranderen gaat.
  Van verre komende is (straks was..) Vlaardingen te zien.
  Was er dan ècht geen haalbare mogelijkheid resterende om het behoud van de mega-meesterwerken van staalbouw dit lokaal maar zelfs (wat mij betreft INTERNATIONAAL) te borgen.
  Overigens…Wat voor ‘verfsoort’ zit erop? Geen Chroom6 toch hoop ik !!
  Is herplaatsing (dan in een uiterste situatie wellicht gedeeltelijk) ècht NIET mogelijk .. meer?
  Straks..verloren, voor de eeuwigheid. Gek hè, nog maar een half jaar geleden maakte ik er nog een serie foto’s van. Alsof ik onbewust -ik wist van niets – voelde.dat er “iets” weg zou gaan.

  1. Als de kranen geen functie meer hebben voor het bedrijf wat op het terrein gevestigd is, zijn ze alleen maar een enorme sta-in-de-weg wat goed benutten van het terrein bemoeilijkt en tevens een enorme kostenpost (denk aan onderhoud om alles veilig te houden). Wil je de kranen behouden, dan moeten ze dus worden verplaatst.

   Iets van deze omvang verplaatsen gaat in de tonnen, zo niet miljoenen, lopen. En dan vervolgens de vraag, waar zet je deze monsters neer. Zomaar een weiland is geen optie. Er zal een fundering tegen wegzakken nodig zijn, en een verankering tegen omwaaien.

   Het is een schitterend stukje geschiedenis maar de opties bekijkend snap ik dat je dit niet kunt behouden.

   1. Dat IS ook zo. Helaas MOETEN ze dus weg. 1 is er al weg en nr. 2 zeer binnenkort. Het “eikpunt” aan de horizon bij de Beneluxtunnel is straks passé. Nog éven snel een fot gemaakt. Een filmpje van het omhalen van die 2e zou wel aardig zijn …’Dáárrrr gaaaat ze….’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *