Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SLOOP DREIGT OPNIEUW VOOR JAGERSHUIS HOEK VAN HOLLAND

HOEK VAN HOLLAND- Behoud van het Jagershuis in Hoek van Holland, en daarmee aanwijzing van het Voorduin als monument, heeft alleen zin wanneer er voldoende geld beschikbaar is. Dat is voorlopig alles waarover de Gebiedscommissie duidelijk is in de discussie rond behoud van het Jagershuis aan de Badweg. Er liggen plannen voor de bouw van appartementen in bunkerstijl op de locatie van het Jagershuis. De Gebiedscommissie Hoek van Holland is daar op zich niet tegen, maar zal hierover geen advies geven aan het stadsbestuur aan de Coolsingel.

De sloop van het Jagershuis is tijdelijk voorkomen nadat het Rotterdamse stadsbestuur in maart besloot om het Voorduin, inclusief het Jagershuis en waterbunker, voorlopig aan te wijzen als gemeentelijk monument. Door dit alles is het Jagershuis voorbeschermd tot moment.

Na de gelegenheid voor de eigenaren en belanghebbenden om een zienswijze te geven, zal de gemeente in september een besluit nemen over het al dan niet definitief aanwijzen als gemeentelijk monument van het Voorduin. In de besluitvorming worden het advies van de Gebiedscommissie, de ingediende zienswijzen en de verschillende belangen voor de stad meegenomen.

Het huidige restaurant het Jagershuis heeft naar de mening van erfgoedorganisaties grote waarde als militair erfgoed. Het is in 1942 door de Duitse bezetter gebouwd als ‘Wehrmachtsheim’, eetlokaal voor soldaten en maakt onderdeel uit van het militaire complex van de Atlantikwall. Het vormt daarmee een onlosmakelijk deel van een stelsel oorlogsbouwwerken dat van groot belang is voor de Nederlandse geschiedenis.

Het bakstenen pand heeft een eigen karakter, dat afwijkt van de grotere betonnen militaire bouwwerken in Hoek van Holland. Het is gebouwd in een functioneel-militaire sobere stijl die kenmerkend is voor militaire bouwwerken. Naast het gebouw ligt nog een origineel betonnen waterbassin.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

17 reacties op “SLOOP DREIGT OPNIEUW VOOR JAGERSHUIS HOEK VAN HOLLAND

 1. Het zou jammer zijn als het gesloopt zou worden, Er blijft op deze manier weinig over van ons cultuurgoed.
  Zeker als alles word vervangen door Beton.
  Denk dat er ook als monument best een goede oplossing voor gevonden kan worden.
  Van de Hoek blijft weinig over zo, maar ja Rotterdam is enkel geinteresseerd in hoeveel geld kunnen we uit Hoek van Holland halen.
  Modern is niet alleen alles wat een badplaats aantrekkelijk maakt.

 2. Het zou jammer zijn als het verdwijnt, elk jaar kom ik er voor het begin van de strand6dgs e. Ik vind het een mooi gebouw nu ik de betekenis er van ken heeft het nog meer waarde gekregen

 3. Heel jammer als het Jagershuis gesloopt wordt Er liggen voor menig Hoek van Hollander en Rotterdammers fijne herinneringen Bovendien zo een historisch gebouw moet gewoon blijven bestaan

 4. Het Jagershuis heeft voor mij als ROTTERDAMMER en later als burger van de HOEK grote herinneringswaarde.Als militair erfgoed zou ik de omgeving en Het Jagershuis graag ongemoeid willen laten.
  Court, Ermelo

 5. Het Jagershuis heeft voor mij als ROTTERDAMMER en later als burger van de HOEK grote herinneringswaarde.Als militair erfgoed zou ik de omgeving en Het Jagershuis graag ongemoeid willen laten.
  Court, Ermelo

 6. Nu lees ik toch weer voorgenomen besluit tot sloop. Weer een stukje ” de Hoek” weg. En dat alleen maar om het grote Rotterdamse geld. Er blijft zo niets meer over. Flats in bunkerstijl. Zal best wel ‘mooi’ worden. Maar dat specifieke punt van het Jagershuis met al haar eigen charme, gaat weg. De herinnering blijft. Ik speelde daar als jochie in de vijftiger en zestiger jaren. Op 6-6-66 trouwde mijn zus daar. En nu zelfs gisteren was ik er nog even. En dan moet zoiets moois wijken voor het beton en het grote geld. Ongelooflijk. Maar let maar op…..dat laatste wint.

 7. Betonnen bunkers als herinneringen aan de oorlog zijn symbool van oorlogswapens. In dit restaurant zijn onder het consumeren plannen gesmeed om onze vrijheid letterlijk te torpederen of mensen te doden. Weg er mee!

 8. Kom uit het oosten maar ik vind het schandalig, er komen betonnen blokken van huizen te staan voor rijke mensen natuurlijk. Laat AUB het mooie Jagershuis staan . Voor vele een herinneringen,dat mag niet weg.

 9. Ik heb toch wel me vraagtekens wanneer het Jagershuis als monument beschouwd wordt. Het is al meer dan 50 jaar een horeca gelegenheid en er is inmiddels veel aan verbouwd. Misschien is nog een enkele bakstenen buitenmuur origineel.
  “Functioneel militair sobere stijl” dan ken ik er nog wel paar. Dan kan alles wel als monument beschouwd worden.

 10. geld geld geld ist enige dat telt.
  straks is de kustlijn alleen nog toegankelijk voor mensen met veel geld.
  Rotterdam zet meer en meer de klauwen in de Hoek. voor bewoners blijft er niets moois over.

 11. Ik heb leuke en fijne herinneringen aan het jagershuis wij kwamen er bijna wekelijks
  Het was namelijk van mijn oom Anton mijn vader heeft voor 1953 de stalen afrastering met glas op de watertank laten plaatsen mijn broer heeft er jaren gewerkt als bedrijfsleider hij heeft er ook nog achter in dat soort bungalow gewoond ook half onder het jagershuis in de bunker heb altijd Japie en zijn vrouw gewoond die vonden het wat erg dat ze moesten verhuizen ik dacht rond 1970 ik heb er zelf ook gewerkt maar ben in 1965 gaan varen bij de Vns als kok ik begrijp ook niet dat ze het gebouw met geschiedenis en de bunkers eromheen willen slopen en de enigste waterbunker in de wereld dit willen aandoen en er een smerig flat bovenop willen zetten ; maar geld zal niet stinken;

 12. De enige die hier profijt van hebben en de zakken goed gevuld krijgen, zijn de projectontwikkelaars o.a. de heren van KSR. Kijk maar naar park Landal en het strand zelf.

 13. Heerlijk restaurant en terras een verademing knomen er graag en vinden het een oase van rust en vriendelijke gastheer waar vind je dit nog wij rijden er kilometers voor om gasten uit Almere en zoetermeer

 14. We hebben in 1960 ons huwelijks feest daar gevierd. Was bijzonder, goed verzorg met een apart tintje door Toon de Jager. Zou jammer zijn dat het gesloopt zou worden.

 15. Nog even een naschrift over het jagershuis wat ik niet begrijpt dat als zij bouwen op de plaats waar het jagershuis staat ook in de buurt van de waterbunker waar vroeger door mijn vader een glazen afrastering is neer gezet tegen de wind als beschutting voor de mensen dus dan moet de flats boven op een bunker gezet woorden die namelijk achter het jagershuis onder de grond liggen en waar jaren lang Japie en zijn vrouw hebben gewoont tot +-de zeventig jaren en waar ik ook binnen bent geweest ik heb daar ook samen met mijn broer gewoond die er bedrijfsleider bij mijn Oom was en die het jagershuis zou erven alleen die zogenaamde tante leni had andere plannen die heks
  Jammer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *