Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHRIK OM ‘LEVENSGEVAARLIJK’ KUNSTWERK SCHIEDAM-NIEUWLAND

SCHIEDAM- Het nieuwe kunstwerk voor de deur bij de Alevitische vereniging Rijnmond in Schiedam-Nieuwland zorgt voor onrust in de buurt. Een foto van voor de plaatsing van het werk gaat rond op sociale media met de opmerking: ‘Dit gevaarlijke kunstwerk in een buurt vol met kinderen en nabij scholen? Wie heeft dit goedgekeurd?’ De puntige installatie wordt gezien als onveilig.

In 2016 ontving de gemeente Schiedam een aanvraag voor de plaatsing van een kunstwerk in de Albardastraat waar de Alevieten huizen in een voormalig kerkgebouw. Het gemeentebestuur was bereid de aanvraag te honoreren onder voorwaarde dat het kunstwerk voor de wijk als geheel bedoeld is, een breed draagvlak geniet en universeel van karakter is.

Vanmiddag wordt het werk onthuld door burgemeester Cor Lamers (CDA).

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

7 reacties op “SCHRIK OM ‘LEVENSGEVAARLIJK’ KUNSTWERK SCHIEDAM-NIEUWLAND

  1. Een kunst werk is om naar te kijken en niet als speeltoestel voor de jeugd bedoeld. Dus hoe kan er sprake van zijn dat dit gevaarlijk is. Misschien wordt het eens tijd om wat meer respect voor kunst bij te brengen aan de jeugd zodat zij gaan begrijpen dat kunstwerken er niet zijn voor het aanbrengen van graffiti en of als speeltoestel bedoeld is.

  2. Dit gedenkbeeld is voor de wijk een verrijking. Het is daar niet zomaar gezet. Het heeft 3 jaren geduurd en gedurende deze periode had heel de buurt de gelegenheid om de Alevieten te leren kennen en andersom. Daarnaast zijn er nogal wat activiteiten geweest rondom kennismaking met kunst in de buurt, cultuur en religie in bredere context. Dit proces geeft aan dat we dus niet alleen moeten oordelen obv alleen hoe het gedenkbeeld eruit ziet qua vorm maar ook moeten kijken naar de betekenis ervan. Voor de een kan het kunst zijn, maar voor de ander weer een monument om te herdenken. Voor de Alevieten is het een herdenkingsbeeld en is het een monument, zoals aangegeven in de uitspraak van de Burgemeester. Het beeldwerk heet Canlar, wat “alles is één” betekend. In beginsel zijn we allemaal mens, waarbij zolang het goedwillend is respect voor elkaars normen en waarden voorop staat. Het feit dat dit beeldwerk tot stand is gekomen met de inbreng van verschillende culturen zien wij Alevieten als een verrijking wat tevens overeen komt met onze wereldvisie..!! Loop gerust een keer binnen bij onze vereniging voor meer informatie.

    1. Het gaat hier puur om de veiligheid. Als het kunstwerk op een hoge zuil of sokkel geplaatst zou worden was het een heel ander verhaal. Maar dit is vragen om dramatische ongelukken.

      Dus hoe zit het met de veiligheidsvoorschriften?

  3. Dit gedenkbeeld is voor de wijk een verrijking. Het is daar niet zomaar gezet. Het heeft 3 jaren geduurd en gedurende deze periode had heel de buurt de gelegenheid om de Alevieten te leren kennen en andersom. Daarnaast zijn er nogal wat activiteiten geweest rondom kennismaking met kunst in de buurt, cultuur en religie in bredere context. Dit proces geeft aan dat we dus niet alleen moeten oordelen obv alleen hoe het gedenkbeeld eruit ziet qua vorm maar ook moeten kijken naar de betekenis ervan. Voor de een kan het kunst zijn, maar voor de ander weer een monument om te herdenken. Voor de Alevieten is het een herdenkingsbeeld en is het een monument, zoals aangegeven in de uitspraak van de Burgemeester. Het beeldwerk heet Canlar, wat “alles is één” betekend. In beginsel zijn we allemaal mens, waarbij zolang het goedwillend is respect voor elkaars normen en waarden voorop staat. Het feit dat dit beeldwerk tot stand is gekomen met de inbreng van verschillende culturen zien wij Alevieten als een verrijking wat tevens overeen komt met onze wereldvisie..!! Loop gerust een keer binnen bij onze vereniging voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *