Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BURGEMEESTER: ‘SCHIP AZC SCHIEDAM PER MEI NIET MEER BESCHIKBAAR’

SCHIEDAM- Het riviercruiseschip De Nassau is ‘naar alle waarschijnlijkheid’ niet meer beschikbaar om vanaf mei nog te functioneren als drijvend Asielzoekerscentrum (Azc) in Schiedam. Daardoor vervalt de mogelijkheid om asielzoekers op te vangen, zo laat het stadsbestuur weten in antwoord op vragen van de fracties van de OPS en LOS over het Azc. ‘Onze bijdrage geldt daarom voor deze periode, in overeenstemming met wat in de aanwijzing is opgedragen’, aldus burgemeester Cor Lamers (CDA).

De OPS wil ook weten wie de uiteindelijke doorzettingsmacht had om het Azc Schiedam in de maag te splitsen. Lamers antwoordt: ‘ De voorzitter van de veiligheidsregio (de Rotterdamse PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb, red.) heeft een aanwijzing gekregen (van het demissionair kabinet Rutte III, red.). Zo’n aanwijzing kan leiden tot een GRIP 4-Situatie waarbinnen de voorzitter van de veiligheidsregio zijn verantwoordelijkheid neemt en waarmee hij de desbetreffende burgemeester een aanwijzing kan geven. De voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is door de brief van het kabinet met deze aanwijzing onverwacht voor het blok geplaatst. En daarom is het logisch dat binnen het AB van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de realisatie is besproken. Omdat de betrokken burgemeesters hun verantwoordelijkheid hebben genomen, is er geen GRIP 4- situatie ontstaan, maar is het bij een dringend verzoek gebleven.’

Lamers stelt dat de toezegging voor het Azc in Schiedam is gedaan voor een termijn van circa 4 maanden: ‘Deze termijn nemen we als uitgangspunt.’

Inmiddels staat vast dat een juridische grondslag ontbreekt voor de aanwijzing. In de beantwoording van Kamervragen van het kamerlid Omtzigt heeft de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid namelijk aangegeven dat het geen aanwijzing betreft in juridische zin en dat de brieven dan ook geen publiekrechtelijk rechtsgevolg hebben.

1 reactie op “BURGEMEESTER: ‘SCHIP AZC SCHIEDAM PER MEI NIET MEER BESCHIKBAAR’

  1. Ik denk dat het nog niet over is zolang de import van terroristen onbeperkt door gaat. Rutte neemt ze heus niet allemaal in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *