Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAMSE POLITICA SCHRIKT: MEER STERFTE BORSTKANKER

SCHIEDAM- De terugkeer naar Schiedam van de mobiele onderzoeksbus voor het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek naar borstkanker lijkt verder weg dan ooit. Het bevolkingsonderzoek borstkanker met een mammografie van eens in de twee jaar gaat naar eens in de drie jaar. Dit vanwege het verleggen van de prioriteiten in de zorg, veel meer gericht op Covid-19. De Borstkankervereniging Nederland waarschuwt: ‘Dit heeft tot gevolg dat er meer vrouwen aan borstkanker zullen overlijden.’

Het Schiedamse raadslid Monique Rotteveel (LOS) is in het voorjaar een actie gestart om de bus terug te halen naar Schiedam. Nu moeten vrouwen voor onderzoek naar Rotterdam. Dat zou voor sommigen een barrière kunnen zijn. Rotteveel hoopte eerder dit jaar dat de gemeente Schiedam voor deze groep met het RIVM in gesprek zou gaan om een mobiel onderzoekscentrum (bus) in Schiedam te realiseren, maar het RIVM heeft inmiddels heel andere prioriteiten, zo signaleert de Borstkankervereniging.

Door personeelstekort worden vrouwen al enige tijd niet meer elke twee jaar gescreend. Het ministerie van VWS heeft nu op advies van het RIVM besloten dat vrouwen voorlopig elke drie jaar worden onderzocht. Dit heeft gevolgen. Kanker wordt later opgespoord, waardoor zwaardere behandelingen nodig zijn. Door de vertraging zullen er de komende jaren meer vrouwen aan borstkanker overlijden: 57 extra sterfgevallen, aldus het RIVM. Door het bevolkingsonderzoek worden elk jaar circa 1500 sterfgevallen voorkomen.

De vereniging heeft bij het RIVM aangegeven meer inzicht te willen in hoe zij tot dit besluit zijn gekomen: ‘Welke mogelijkheden zijn onderzocht en welke afwegingen zijn er gemaakt? Op welke manier zijn de zorgkosten meegewogen? Waarom is ervoor gekozen om de achterban niet in dit traject te betrekken?’

Het bevolkingsonderzoek is bedoeld voor vrouwen tussen de 50 en 75 jaar, met het idee om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Elk jaar worden er 1 miljoen vrouwen gescreend.

Het sterftepercentage (IFR) met Covid-19 is wereldwijd officieel vastgesteld op 0,2 %, dat van griep is ongeveer 0,16 % (Bron: WHO). Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 40.000 mensen aan de gevolgen van kanker.

Cijfers laten al maanden zien dat de wereld op geen enkele manier is getroffen door een Covid-pandemie (in weerwil met wat politiek en media 24/7 beweren). De Nederlandse cijfers: Per week overlijden gemiddeld 2.900 mensen in heel Nederland, maar in de winter overlijden doorgaans meer mensen dan in de zomer. Hogere sterfte in de winter valt vaak samen met een periode van griep en/of kou. Zo was er begin 2018 sprake van een uitzonderlijk lange periode van vooral griep. In die periode was de sterfte uitzonderlijk hoog met in week 10 (5 tot en met 11 maart) bijna 4.100 sterfgevallen (Bron: CBS). De sterftecijfers over 2020 liggen daar nog altijd onder. Hoewel het aantal griepdoden in Nederland van gemiddeld 6.000 per jaar ‘opeens’ is teruggelopen naar iets meer dan 400. De mysterieuze verdwijning van de griep treedt op in de cijfers van het RIVM direct na de zogenaamde ‘corona-uitbraak’.

Huisarts B. Pieksma: “De gezondheidszorg wordt op dit moment misbruikt om politiek beleid op poten te zetten.”

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

2 reacties op “SCHIEDAMSE POLITICA SCHRIKT: MEER STERFTE BORSTKANKER

 1. Schandalig,
  In Nederland mag je aan vrijwel alle ziektes doodgaan,maar niet aan covid 19.
  Gezonde relatief jonge mensen volop in het leven m.n. vrouwen kunnen door op tijd onderzoek te krijgen op tijd bij behandeling van kanker zijn en het overleven. De mensen die KUNNEN overlijden aan covid 19 zijn veelal zwakke en oudere mensen, en de kans dat deze eraan overlijden is ook niet bijster groot.
  De kans dat je sterft aan kanker is vele malen groter, zeker als je er niet op tijd bij ben.
  Begrijp me wel goed, ik zeg beslist niet dat zwakkeren en ouderen maar covid 19 moeten krijgen en daaraan moeten sterven. Maar laten we wel redelijk blijven.

 2. Weet u nog: maart 2020, we zouden een paar weken in lockdown gaan, om “de zorg” te “redden”. Maar dat werd dus al meteen ietsjes langer en onze (klein)kinderen zullen nog jarenlang die 100+ miljard EUR aan gratis geld uit 2020 aan het afbetalen zijn… Was achteraf gezien natuurlijk nergens voor nodig, want wel eens gehoord van “Zweden”? En al begrepen wat er met de ‘noodwet’ is gebeurd in Denenmarken, na massale protesten van de bevolking?

  Hier nog even de afloop van de Mexicaanse griep (hoax) https://m.youtube.com/watch?v=t3VLaCiATlU

  Ik denk dat die derde golf komt als bewezen wordt dat er bij de Amerikaanse verkiezingen op grote schaal gefraudeerd is, want we komen er nooit meer uit. Kijk naar het griepvaccin, die nemen best veel mensen, maar elk jaar gaan er duizenden mensen dood aan de griep. Naja nu heet het corona en gaan we elk jaar netjes in lockdown…Welkom in noord korea 2.0.

  Of is er toch nog hoop?

  Medici, wetenschappers en rechtspersonen zijn internationaal hun krachten aan het bundelen om de misdaad tegen de mensheid aan te pakken. 1000en medici wereldwijd ondersteunen hen al en er komen er steeds meer bij ! Deze belangrijke groep is wat we nodig hebben om de waanzin te laten stoppen . Luister goed vanaf :16.38 minuten .

  https://youtu.be/R7fy7oXxBvc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *