Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAMSE NIEUWBOUW VLUCHTELINGEN OOK IN PLAN VAN AANPAK

SCHIEDAM- Het bieden van nieuwbouw aan vluchtelingen en het direct binnenhalen van vluchtelingen vanuit het buitenland (zonder de route via het AZC) komen meermaals aan bod in het plan van aanpak ‘Huisvesting Statushouders’. Het plan uit oktober 2019 is sinds vanmorgen (alsnog) (grotendeels) terug te vinden op de website van de gemeente. Eerder heeft wethouder Fahid Minhas (VVD) berichten over Schiedamse nieuwbouwwoningen voor vluchtingen nog afgedaan als ’fake news van de bovenste plank’.

Uit het nu openbare plan blijkt opnieuw dat het gemeentebestuur (VVD, AOV, D66, GroenLinks, CDA, Progressief Schiedam), wel degelijk wil inschrijven op hervestigers. Dit zijn asielzoekers die op uitnodiging naar Nederland komen en niet in een AZC, maar direct in een woning gehuisvest worden. Minhas op 29 januari: ‘Schiedam importeert helemaal niemand rechtstreeks uit vluchtelingenkampen en is dat ook geenszins van plan.’ Het nu openbare stuk laat iets anders zien.

In het plan van aanpak wordt geschreven over de overleggen met de provincie, woningcorporatie Woonplus en het COA. Een citaat: ‘bij nieuwbouwontwikkelingen van andere partijen in de stad kijken of via afspraken er in deze ontwikkelingen ruimte gemaakt kan worden voor de doelgroep statushouders.’

Tegelijk wordt opgemerkt dat het toevoegen van nieuwbouwwoningen in de sociale huursector voor vluchtelingen vermoedelijk niet veel ruimte biedt waar het de moeilijk te huisvesten huishoudens betreft. In regionaal verband is afgesproken dat Schiedam 6.000 nieuwe woningen gaat bouwen. Het aantal sociale woningen zal echter gelijk blijven (procentueel afnemen). De nieuwbouw richt zich op doorstroming, ook vanuit de sociale voorraad.

Woonplus geeft aan dat in 2017, ondanks een oplopende achterstand, 40 woningen die beschikbaar waren gesteld voor huisvesting van vluchtelingen, niet voor huisvesting zijn gebruikt, omdat er geen passend huishouden gekoppeld kon worden. Het betrof hier woningen geschikt voor 2 tot 5 persoonshuishoudens.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *