WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAMSE GUSTOKRANEN BLIJKEN ONVERWOESTBAAR

SCHIEDAM- Stichting Erfgoed Werf Gusto meldt het verslepen van een van de laatste grote drijvende kranen in Engeland, die door de Schiedamse werf zijn vervaardigd. Recentelijk is de kraan gekeurd door de Maritime & Coastguard Agency om te mogen verslepen van Manchester naar Newcastle.

Zelf heeft de stichting plannen voor het naar Schiedam terughalen van eenzelfde kraan die in Rusland klaar ligt voor de sloop. Volgens de stichting betreft het een zeer bijzondere, 80 jaar oude drijvende kraan, gebouwd in 1941 door de Gusto. De kraan zou nog in een uitstekende conditie verkeren.

De voormalige Werf Gusto heeft tussen 1919 en 1955 ongeveer vijfentwintig van dit soort kranen gebouwd. De Gusto heeft kort na het openen van de scheepswerf in Schiedam in 1905 naam en faam gemaakt met de productie van de kranen voor de Eerste Wereld Oorlog. De kwaliteit en betrouwbaarheid van de kranen hebben de basis gelegd voor een zeer succesvolle periode van de werf (uitgezonderd de crisisjaren 1929-1937) en zette Schiedam als Scheepsbouwstad op de wereldkaart.

5 gedachten over “SCHIEDAMSE GUSTOKRANEN BLIJKEN ONVERWOESTBAAR

  1. De nu gevonden kraan is natuurlijk de beste die ooit is gebouwd. In de oorlogsjaren stond het onder Duits toezicht. Dat hadden de Nederlanders zelf nooit voor elkaar gekregen, ze waren altijd dronken.

      1. Nb . Je doet net alsof Duitsers vies van bier drinken zijn , volgens mij hebben ze het daar in Germania uitgevonden .

  2. Is één van de weinige zaken die de moffen van Nazi Duitsland niet vernietigd hebben. In Rotterdam kregen ze het helaas wel voor elkaar.
    Maar dat was Nazi Duitsland, dat is lang geleden.
    In de huidige tijd mag ik de Duitsers wel. Komt waarschijnlijk door de bierfeesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *