Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAMSCHE SPIKKELAESVARKENS DE REGIO IN

SCHIEDAM- De echte Schiedamsche Spikkelaesvarkens gaan dit jaar de regio in. Op initiatief van Schiedammer Ton van der Horst worden de traditionele speculaasvarken nu ook gebakken bij Bakkerij Vlinder in Rotterdam, met de tarwebloem die gemalen wordt in molen De Vrijheid. De Spikkelaesvarkens zijn na bestelling af te halen bij de Molenwinkel De Walvisch (450 gram per stuk € 11,55. Bestellen kan via: info@schiedamsspeculaasvarken.nl).

Wanneer u een Speculaasvarken koopt steunt u Stichting De Schiedamse Molens. Sinds de oprichting in 1981 zet de stichting zich in voor het beheer en behoud van het molenerfgoed in Schiedam.

In Schiedam werd van 1464 tot 1937 op de tweede vrijdag van de maand november varkensmarkt gehouden. De varkens in Schiedam aten de spoeling die vrij kwam bij de productie van het jeneverstoken. In de 19e eeuw groeide de varkensmarkt uit tot een folkloristische feestdag waarop de Schiedamse bakkers speculaasvarkens bakten.

Van der Horst heeft in 2016 deze traditie nieuw leven ingeblazen door het speculaasvarken te bakken en in kleine kring te presenteren. Vanwege het succes laat hij nu op grotere schaal de varkens produceren.

Het Schiedamsche Spikkelaesvarkens ligt deze dagen ook in de winkel van bakker Ammerlaan in winkelcentrum Hof van Spaland.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 reacties op “SCHIEDAMSCHE SPIKKELAESVARKENS DE REGIO IN

 1. Jammer dat ik dit niet eerder wist, had ik ze zeker eerder gekocht.
  Maar ik vrees wel voor de toekomst.
  Zoals veel zaken die een succes zijn gaan die vaak kapot door hun succes.
  Nu dit bekend is zullen er wel weer partijen zijn die het niet goed vinden dat het varkens zijn. Denk dat het binnenkort om zeep is geholpen mede dat dieren er een partij in zijn.

  1. Beste Martin,

   De Speculaasvarkens zijn te bestellen en worden afgeleverd d.d. 11 nov en 12 nov 2020.

   Wanneer je een email naar mij zend ontvang je alle gegevens.

   Vriendelijke groet van Ton van der Horst

 2. Het Schiedams Speculaasvarken 2020 van Ton van der Horst is een geheel nieuw product, naar geheym Schiedams receptuur; de Spikkelaasvarkens die in andere winkels liggen, is dus niet het Van-der-Horst-Speculaasvarken. Dit varken is speciaal ontwikkeld, op smaakt getest, met een bijzondere afbeet, en gebakken in een onlangs nieuw ontworpen vorm. De varkens kunnen dezer dagen per email worden besteld, en afgehaald dd. 11 en 12 november a.s. in Molen De Walvisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *