Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAMS GEMEENTEARCHIEF MAG MEER BEWAREN OVER LOCKDOWN

SCHIEDAM- Het Gemeentearchief Schiedam heeft een ruimere bevoegdheid gekregen om archiefstukken te bewaren die te maken hebben met de al maar voortdurende lockdown waarin Nederland is gestort. Ook heeft het archief een selectie van door het publiek ingestuurde foto’s van in de digitale beeldbank opgenomen over Schiedam onder de lockdown.

Normaal gesproken geldt voor veel archiefbescheiden een maximale bewaartermijn. Daarna moeten ze worden vernietigd. Door het besluit van het college mogen zaken die met de lockdown te maken hebben nu wel worden bewaard.

Het gemeentebestuur kan in speciale gevallen een onderwerp benoemen tot ‘hotspot’. Het gaat dan om intensieve gebeurtenissen of kwesties die leiden tot interactie tussen overheden, overheid en samenleving, of tussen burgers en instellingen onderling. Voorbeelden hiervan zijn de onderwerpen ‘leegstand Hoogstraat’, ‘migranten’ en ‘aanleg van de A4 Schiedam-Delft’.

Het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten alles wat binnen de gemeentegrenzen te maken heeft (gehad) met de crisisveroorzaakt door de lockdown aan dit rijtje toe te voegen. Daardoor zou de bekeuring voor het samen buiten eten van taartjes, die landelijke bekendheid verwierf, nu bewaard mogen blijven. Normaal gesproken mogen bekeuringen niet worden bewaard.

Het gemeentearchief riep het publiek in april op om foto’s in te sturen. Uit de inzendingen zijn 150 beelden geselecteerd. Die zijn nu opgenomen in de beeldbank. De foto’s zijn te vinden via beeldbank.schiedam.nl met de zoekterm ‘corona’.

Schiedammers stuurden foto’s over veel uiteenlopende onderwerpen. Zo waren er foto’s van krijttekeningen, gesloten terrassen en scholen, thuiswerkers en afstand houden in de praktijk. Foto’s zijn nog steeds welkom. Het archief is ook geïnteresseerd in affiches die maatregelen uitleggen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *