Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAMS ‘ACTIEPLAN LAAGGELETTERDHEID’ LAAT OP ZICH WACHTEN

SCHIEDAM- Het Schiedamse ‘Actieplan laaggeletterdheid’ laat op zich wachten. In december is het plan al afgerond en aan een informatiebrief voor de gemeenteraad wordt gewerkt. Daarnaast stond op 12 mei een Stadserf gepland waarvoor uitnodigingen nog verstuurd moesten worden, maar door de lockdown is deze bijeenkomst komen te vervallen.

Het ontbreekt de gemeente Schiedam aan inzicht en overzicht als het gaat om het aantal laaggeletterden in de stad. Vaak wordt er gewerkt met schattingen. Wel besteedt de gemeente jaarlijks meer dan een half miljoen euro aan ‘de strijd tegen laaggeletterdheid’.

De gemeente schermt met een onderzoek van het ROA – Maastricht University waaruit zou blijken dat in de gemeente Schiedam het percentage laaggeletterden boven het landelijke gemiddelde (11%-13%) ligt. Het ingeschatte risico op laaggeletterdheid in Schiedam zou hoger zijn dan 16%.

ProBiblio heeft de kans op laaggeletterdheid in Schiedams per wijk ingeschat op basis van risicofactoren: leeftijd, migratiestatus, arbeidsmarktstatus, opleidingsniveau, inkomen, type woning en gezondheid. Volgens deze schattingen heeft de wijk Nieuwland een zeer hoog risico op laaggeletterdheid. De wijk Groenoord heeft een hoger dan gemiddeld risico op laaggeletterdheid.

Voor de aanpak van laaggeletterdheid in Schiedam wordt op jaarbasis ruim 600.000 euro uitgetrokken. In 2017 ging het om 541.496 euro voor cursussen via het Zadkin en NL-educatie. Naast de cursussen heeft Schiedam dat jaar ook ruim 80.000 besteed aan de oprichting van een Taalhuis en er zijn diverse specifieke acties gefinancierd zoals een Taalcafé.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “SCHIEDAMS ‘ACTIEPLAN LAAGGELETTERDHEID’ LAAT OP ZICH WACHTEN

  1. Tjonge tjonge er wordt wel heel erg hun best gedaan om onze minder bedeelden (zal het netjes houden) tevreden te houden. En zijn ze er blij mee ‘NEE’, ze willen niet intregeren, dikke vinger naar NL. Ik kan werkelijk niet begrijpen dat na de 2e wereldoorlog de ergste crisis aan gaat komen en gemeente Schiedam zich maar druk blijft maken over de minder bedeelden. Beste gemeente Schiedam subsidie potjes van het rijk zijn ook bijna op dus daar hoef je ook niet op te rekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *