Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAMMERS TEGEN VLUCHTELINGENOPVANG

SCHIEDAM- Zes omwonenden van de mogelijke vluchtelingenopvang in Schiedam hebben woensdagavond ingesproken bij de raadscommissie. De insprekers hadden een eensluidende verzoek:  stem de opvang weg.

In het lege schoolgebouw aan de Willem Pastoorsstraat in Schiedam-Nieuwland wordt ruimte gemaakt voor de huisvesting van maximaal vijftig vluchtelingen. Het stadsbestuur van Schiedam heeft hierover afspraken gemaakt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Een voorstel voor de huisvesting is onderweg naar de gemeenteraad. Zij hebben het laatste woord op 26 januari. De in totaal 622 buren van het pand zijn vrijdag welkom op een drietal informatiebijeenkomsten , met een op naam gestelde uitnodiging. Pers en andere belangstellenden worden niet toegelaten
In het lege schoolgebouw aan de Willem Pastoorsstraat in Schiedam-Nieuwland wordt ruimte gemaakt voor de huisvesting van maximaal vijftig vluchtelingen. Het stadsbestuur van Schiedam heeft hierover afspraken gemaakt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De gemeenteraad heeft binnenkort het laatste woord. De in totaal 622 buren van het pand waren vrijdag welkom op een drietal informatiebijeenkomsten, met een op naam gestelde uitnodiging. Pers en andere belangstellenden werden niet toegelaten.

Buren van het pand aan de Willem Pastoorsstraat zien in de huisvesting  van vijftig vluchtelingen een verkapt AZC (‘maar dan met minder beveiliging’). Ook zou  het project het karakter hebben  van een doorgangshuis en zou het stadsbestuur de huisvesting van een grote groep vluchtelingen in één pand  onderschatten.

De insprekers  wezen naast praktische bezwaren als beperkte buitenverlichting en problemen met afvalcontainers op recente nieuwsfeiten: massale aanrandingen, vechtpartijen, valse paspoorten en IS-strijders onder de instroom van hoofdzakelijk jonge mannen.

Wanneer de opvang er toch komt wil de buurt tenminste cameratoezicht en een meldpunt dat 24/7 bereikbaar is. Daarnaast zal één inspreker een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), om te achterhalen welke panden eerder op de shortlist van de gemeente hebben gestaan.  Een andere inspreker had het over  planschade door waardedaling van de koopwoningen. Een verwijzing  naar een onderzoek van NU.nl waaruit het tegendeel moet blijken werd afgedaan als niet representatief en niet wetenschappelijk. De buurt beschikt over meer gedegen onderzoek waaruit iets heel anders blijkt.

Op 26 januari beslist de gemeenteraad over de vestiging van de opvang.

 

Zie ook: Meer locaties vluchtelingen Schiedam.

Inrichtingskosten vluchtelingen Schiedam: 250-000-euro.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *