WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAMMERS DENKEN MEE OVER HISTORISCHE COLLECTIE

Tijdens het project zal het museum documenteren of een object wel, niet of misschien moet worden bewaard, zodat later altijd is terug te vinden waarom een bepaalde keuze is gemaakt. Voorwerpen die niet langer bij de collectie horen, komen in een speciale database voor musea. Mogelijk zijn ze elders beter op hun plek. Bij dat proces volgt het museum de richtlijnen en gedragscode van de Nederlandse musea.
Voor het project Uit het depot: werk in uitvoering kreeg het museum steun van het Fonds Schiedam Vlaardingen en het De Groot Fonds. Dieuwertje Wijsmuller die eerder dit soort processen begeleidde, is aangetrokken als extern deskundige. Onder haar leiding vinden in april enkele workshops plaats waarbij museummedewerkers bespreken welke thema’s voor de collectie belangrijk zijn. Daaraan doen ook historicus Reinard Maarleveld en Laurens Priester (gemeentearchivaris van het Stadsarchief Schiedam) mee.

SCHIEDAM- Denk mee over de toekomst van het verleden. Wat zijn de belangrijkste historische stukken van Schiedam? Welk verhaal vertellen ze? En welke objecten moet het Stedelijk Museum Schiedam bewaren? Die vragen staan dit voorjaar centraal bij het project Uit het depot: werk in uitvoering. Daarbij nemen professionals de historische collectie onder de loep, samen met het publiek. Dat gebeurt van 28 mei tot en met 8 juni 2018 in het museum. Nog niet eerder konden museumbezoekers in Nederland meedenken en adviseren over de collectie. Dus kom langs, deel uw verhalen en help het museum.

De historische collectie telt tienduizend voorwerpen: dagelijkse spullen als potten, pannen en kruiken, maar ook gereedschap uit de jeneverindustrie, pistolen van de schutterij en oude munten en penningen. Er is zelfs een stadsgalg in de collectie. In mei verhuizen duizend voorwerpen, tien procent van de collectie, van het depot naar het museum. Daar is iedereen welkom om met ons mee te kijken en te denken, op werkdagen (muv maandag) van 11.00 – 17.00 uur.

Het museum tekent die verhalen ook op. Want dat is wat een voorwerp belangrijk kan maken om te bewaren: de verhalen van mensen, de verhalen over Schiedam, de verhalen over het cultuurhistorisch erfgoed. Op die manier helpen bezoekers het museum bij het aanscherpen van de criteria om iets wel of niet voor toekomstige generaties te behouden.Met het project wil het museum duidelijk krijgen wat dé historische collectie zou moeten zijn. Het laat zien wat er ontbreekt en hoe toekomstige presentaties eruit zouden kunnen zien. Ook hoopt het museum antwoord te krijgen op de vraag hoe de totale collectie kan worden beoordeeld. In het verleden zijn objecten vaak ongezien aan het museum geschonken. Soms werden ze niet eens uitgepakt. Dat zorgt voor veel doublures. Er zijn bijvoorbeeld tientallen stoofjes. Sommige objecten als een blokkendoos of kaarslantaarn hebben niets met Schiedam te maken. Soms ook verkeert een object in slechte staat.

Bezoekers die voor dit project naar het museum komen, betalen geen entreekosten. Bezoekt u ook andere tentoonstellingen dan is het bezoek met een Museumkaart gratis. Schiedammers zonder Museumkaart betalen 5 euro. Een regulier entreeticket kost 12,50. Kijk op de website voor de entreeprijzen.

 

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *