Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM WIL MET 4,9 MILJOEN GEVOLGEN AARDASVERBOD COMPENSEREN

SCHIEDAM- Voor het opleggen van het aardgasverbod aan de bewoners van Schiedam-Groenoord wordt om 4,9 miljoen euro gevraagd  in de vorm van een subsidie uit de pot ‘Proeftuinen Aardgasvrije Wijken’. De aanvraag komt van Nieuwe Energie voor Schiedam: een samenwerkingsverband tussen de gemeente Schiedam, de Provincie Zuid-Holland, woningcorporatie Woonplus, Eneco en netbeheerder Stedin. In het najaar wordt duidelijk of de subsidie wordt toegekend. Dan moeten ook de plannen voor het opleggen van het aardgasverbod in Groenoord worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

De 4,9 miljoen zou vooral nodig zijn voor woningeigenaren en VvE’s. De gemeente en Woonplus streven naar woonlastenneutraliteit voor alle bewoners, dus woningeigenaren en huurders. Woonlastenneutraal betekent dat de woonlasten onder de streep niet toenemen, omdat extra kosten terugverdiend worden door lagere energielasten. Met de miljoenen denken de subsidieaanvragers bewoners en VvE’s te ondersteunen, die de investering voor aansluiting op het warmtenet niet op een andere manier kunnen bekostigen.

In 2018 deed Schiedam ook al een aanvraag voor eenzelfde subsidie. Het stadsbestuur vroeg toen om 5,5 miljoen euro om Groenoord aan te sluiten bij de Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Om heel Groenoord aardgasvrij te maken is circa 76 miljoen euro nodig. De subsidieaanvraag is destijds afgewezen.

Het gemeentebestuur van Schiedam gelooft nog altijd in de financiële haalbaarheid van het aardgasvrij maken van de Woonpluswoningen in Groenoord (kosten ruim 16.000 euro per woning). Huiseigenaren zullen in eerste instantie een lening moeten afsluiten voor een vergelijkbaar bedrag. Het plan is om het hele aardgasnetwerk in de wijk te verwijderen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *