Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM TEGEN BEPERKEN BORSTONDERZOEK VROUWEN

SCHIEDAM- Het beperken van borstonderzoek voor vrouwen is onverantwoord en moet gestopt worden. Staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) kan een brief verwachten van de gemeente Schiedam met die strekking.

De staatssecretaris van Volksgezondheid vindt periodiek borstonderzoek om de 3 jaar voldoende. Nu is dat nog om de 2 jaar. De Schiedamse gemeenteraad is het daar niet mee eens. De volksvertegenwoordigers willen bovendien dat de screeningsleeftijd wordt verlaagd van 50 jaar naar 35 jaar.

Borstkanker is de belangrijkste doodsoorzaak van kanker onder vrouwen. In Nederland krijgt een op de zeven vrouwen borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken, waardoor de kans op een succesvolle behandeling groter is en er ook vaker een minder ingrijpende behandeling nodig is.

Foto (archief): Een compact röntgenapparaat dat in het Vlietland Ziekenhuis wordt gebruikt om te beoordelen of een borstsparende operatie bij borstkanker succesvol is uitgevoerd.

5 reacties op “SCHIEDAM TEGEN BEPERKEN BORSTONDERZOEK VROUWEN

 1. Deze mensen weten niet waar zij mee bezig zijn. Door het preventief onderzoek kan er op tijd worden ingegrepen worden bij een beginnende vorm van kanker. Daar door blijven de behandelingskosten laag en de overlevingskans vergroot. Ik denk al men een objectief rekensommetje maakt dat het preventief testen eerder geld bespaard dan extra geld kost (lees geen dure behandelingen als gevolg van te laat constateren kanker).

 2. Goed initiatief,maar hoe zit het met onderzoek naar prostaatkanker bij mannen…O niks voor geregeld,terwijl er meer mannen sterven aan prostaatkanker dan vrouwen aan borstkanker (Ja shocking,wist u niet hey),iets met genderdiscriminatie….

 3. Als je als man problemen met je ‘zaakje’ hebt, ga je naar de huisarts.

  Symptomen prostaatkanker
  vaak/veel plassen,moeite met plassen,pijn en een branderig gevoel bij het plassen.
  nadruppelen en/of een zwakke of onderbroken straal,gevoel dat de blaas na plassen niet leeg is, troebele of bloederige urine of bloed in het sperma.
  Bij vrouwen zijn er minder indicatoren dan bij mannen. Daarom zijn controles bij vrouwen hard nodig.

  Prostaatkanker komt voor bij mannen vanaf ongeveer 45-jarige leeftijd, maar dit is zeldzaam en de diagnose wordt meestal gesteld bij mannen tussen de 60 en 80 jaar. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 70 jaar.

  Van de mannenmet prostaatkanker 
  stadium 1 en 2 is na 5 jaar bijna iedereen nog in leven. Bij stadium 3 zijn dat gemiddeld 97 van de 100 mannen.

  Van de vrouwen met borstkanker stadium 1 zijn na 5 jaar nog gemiddeld 99 van de 100 mensen in leven. Bij stadium 2 zijn dat gemiddeld 92 van de 100 vrouwen. En bij stadium 3: 76 van de 100.

  Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijd van 60 tot 75 jaar. Toch is ongeveer een kwart van de vrouwen die borstkanker krijgt jonger dan 50 jaar. Dat zijn jaarlijks zo’n 3.000 vrouwen.

  Al bij al kan de overheid beter geld uitgeven aan bevolkingsonderzoeken dan aan projecten zoals een inburgeringscursus etc.

 4. Minister Blokhuis is 1 van de grootste eikels die in Den Haag rondloopt. Deze man is zo naar en maakt beslissingen waarbij je achter je oren moet krabbelen. Dus de rijken kunnen dadelijk een extra onderzoekje betalen en de armen kunnen kamperen. Ik snap werkelijk helemaal niks meer van het beleid in Den Haag. Ga er ook geen moeite voor doen niet goed voor mijn bloeddruk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *