Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM SCHAFT ZWARTE PIET IN 3 JAAR AF

SCHIEDAM- In 3 jaar tijd wordt Zwarte Piet in Schiedam helemaal afgeschaft. Dat zijn de gemeente en de Stichting Evenementen Promotie Schiedam (SEPS) overeengekomen.

Vanaf 2020 wordt elk jaar gezorgd voor 25 % minder Zwarte Pieten. Dat betekent dat u dit jaar al de extra verandering kunt merken in de activiteiten, voor zover die nog door SEPS worden georganiseerd. Vervolgens zijn er in 2021 50 % minder Zwarte Pieten dan nu. In 2022 zijn dat er 75 % minder, waarna in 2023 enkel nog anders geschminkte Pieten zijn te zien. Daarbij valt te denken aan andere kleuren of roetveegfiguren.

Al bij de intocht en het Sinterklaaspaleis in 2019 is gekozen voor het toevoegen van roetveegfiguren (en in het Sinterklaaspaleis nog aangevuld met een ‘CoBrA-geval’). Dit wordt nu verder uitgewerkt.

Met steun van de OPS (en stemonthouding van PS) ontstond vorig jaar de kleinst mogelijke raadsmeerderheid voor onderzoek naar een ‘inclusief Sinterklaasfeest’. Het onderzoek is uitgevoerd door SEPS, organisator van de stedelijke intocht. Het onderzoek van SEPS wees uit dat er onder de inwoners van Schiedam nauwelijks behoefte is aan roetveegfiguren. Toch verschenen er afgelopen november een aantal roetveegfiguren bij de intocht en meerdere in het Sinterklaaspaleis.

Zowel de intocht als het Sinterklaaspaleis gaan dit jaar, vanwege de lockdown, niet door in Schiedam. Momenteel is SEPS wel bezig een digitaal evenement te organiseren.

De aspirant-omroep ON (Ongehoord Nederland!) gaat volgende maand een Zwarte Pietenjournaal uitzenden. Als een steun in de rug van iedereen die nog een klassieke Sint-intocht wil. Een vaste presentator praat filmpjes, met in dit geval ook Zwarte Pieten, aan elkaar. Harold Verwoert, die in het verleden optrad als Coole Piet Diego, speelt hoofdpiet.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *