RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM INTRODUCEERT NA 40 JAAR WEER RYNBENDE JENEVER

SCHIEDAM- Het aloude Schiedamse merk Rynbende is opnieuw geïntroduceerd, afgelopen zaterdag tijdens het Jeneverfestival. Gemaakt door Rynbende Spirits dat 40 jaar geleden stopte. Het geneverrecept is afkomstig uit een oud receptenboek. Na een lange afwezigheid komt er nu weer een jenever op de markt met de naam Rynbende: ‘The Mayor of Exploration’.

Het merk Rynbende behoort tot de grote vooroorlogse drankmerken die diepgeworteld zijn in Schiedam. Opgericht door Simon Rynbende in 1793 bezit het merk een lange geschiedenis. Zo zijn zij de bedenkers van onder andere de welbekende ‘KLM-huisjes’, unieke flesontwerpen (populaire verzamelaarsobjecten) en een maandblad (waar schrijvers als Simon Carmiggelt aan mee werkten). In de jaren ’80 van de vorige eeuw verdween het merk van de markt.

Op de Graanzolder van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam vond afgelopen zaterdag de presentatie plaats van ‘The Mayor of Exploration’. Met deze jenever is de firma Rynbende na bijna veertig jaar afwezigheid weer terug op de markt van gedistilleerd. Burgemeester Cor Lamers (CDA) kreeg de eerste fles overhandigd. De lancering van het nieuwe merk van Rynbende werd bijgewoond door afgevaardigden van onder andere het Jenevergilde ‘Het Vergulde Glaasje’, de Vrienden van het Jenevermuseum en The Worshipful Company of Distillers uit Londen (www.distillers.org.uk).

Simon Rijnbende startte in 1793 een distilleerderij in Schiedam. Rynbende – de fabrieksnaam werd anders geschreven – was decennialang een van de bekende Schiedamse jenevermerken. Nadat geen familielid meer werkte voor de firma, werd het bedrijf verkocht in 1922 aan de Koninklijke Nederlandse Spiritus & Gist Fabriek in Delft. Later werd het merk ingelijfd door de firma Henkes en daarna door Bols.

De Vintage Genever is gebaseerd op één van de recepten uit het oude receptenboekje. Rynbende Spirits zal wel een andere koers gaan varen dan het oude Rynbende. Achter de schermen is men druk bezig met het uitwerken van zijn ‘Rynbende Community’ waar diverse activiteiten en producten in de nabije toekomst het licht gaan zien.

Meer weten? klik HIER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *