Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM ONDERZOEKT HOOGTE TOERISTENBELASTING PER 2020

SCHIEDAM- Er valt nog niets te zeggen over de hoogte van de toeristenbelasting die Schiedam volgend jaar wil gaan heffen. Een van de mogelijkheden is één lijn te trekken met Rotterdam. Momenteel onderzoekt Schiedam in hoeverre aansluiten bij Rotterdamse tarieven logischer is dan één lijn te trekken met meer vergelijkbare gemeenten; hierbij zal ook de uitvoerbaarheid van het tarief worden meegenomen.

Rotterdam is qua bezoek en overnachtingsmogelijkheden niet vergelijkbaar met Schiedam, al vindt Schiedam dat de markt voor hotelovernachtingen niet wordt afgebakend door de gemeentelijke grens tussen Rotterdam en Schiedam.

Uit het jaarlijks onderzoek ‘toeristisch bezoek aan steden’ blijkt dat in 2018 625.000 Nederlanders een toeristische bezoek aan Schiedam hebben gebracht. In totaal waren dit 2.671.000 bezoeken.
Het aantal toeristisch bezoekers uit het buitenland is niet concreet in beeld. Wel is bekend dat bij het I-punt een lichte groei in buitenlandse bezoekers is waar te nemen. In 2017 kwam 12% van de bezoeker aan de Waag uit het buitenland, in 2018 was dit 14%.
De toeristenbelasting in de havenstad wordt geheven als percentage van de kale overnachtingsprijs. In 2018 was dit percentage 4,5%. In 2019 is dit percentage 6,5%. Dit is relatief hoog voor Nederlandse begrippen. Naast Rotterdam heft bijvoorbeeld ook de gemeente Westland toeristenbelasting als percentage van de overnachtingsprijs. Alle andere gemeenten in Zuid-Holland die toeristenbelasting heffen hebben een vast tarief (variërend tussen circa 1 en 4 euro) per persoon per nacht.

Schiedam liet vorig jaar al weten de invoering van toeristenbelasting te onderzoeken. Een van de ambities uit het collegeprogramma is het bevorderen van het toeristisch klimaat, want tegenover de opbrengsten staan ook investeringen in dat toeristisch klimaat.

Het gemeentebestuur wil toeristen trekken door de unieke producten in de stad te benadrukken, zoals het jeneververleden, maar ook door het verbeteren van de bewegwijzering, versterken van de herkenbaarheid van de stad bij de entree’s, het bevorderen van de samenwerking van de culturele partners en samenwerkingen in de regio met bijvoorbeeld Rotterdam en Delft. De toeristenbelasting is een middel om al deze zaken te kunnen betalen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *