Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM MELDT: STEUNTREKKERS BEVRAAGD OVER BEZIT BUITENLAND

SCHIEDAM- Alle ontvangers van een bijstandsuitkering hebben een brief ontvangen van Stroomopwaarts, waarop zij aan kunnen geven of zij vermogen in het buitenland hebben. De brief is begin dit jaar rondgestuurd. Dat laat het stadsbestuur van Schiedam weten naar aanleiding van hun eerdere toezegging aan de fractie Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS). De oppositiepartij wil geïnformeerd worden over de aanpak van fraude in relatie tot vermogen in het buitenland.

Aan de hand van de reacties op de brief bekijkt Stroomopwaarts of er signalen vanuit het uitkeringssysteem zijn die aanleiding kunnen geven tot de mogelijke verdenking van vermogen in het buitenland. Hierbij kan worden gedacht aan cliënten die meerdere keren per jaar op vakantie gaan en daarbij steeds naar dezelfde plek in hetzelfde land gaan.

Wanneer blijkt dat sprake is van vermogen in het buitenland, vindt er een onderzoek plaats in het betreffende land door het Internationaal Bureau Fraude van het UWV en wordt er een officieel document overlegd met betrekking tot de waarde van het huis.

Volgens de gemeente Schiedam zet Stroomopwaarts zich, binnen de mogelijkheden van de wet- en regelgeving, actief in op de bestrijding van fraude. LOS krijgt te horen:’Stroomopwaarts hanteert een breed zoekprofiel voor de opsporing van fraude en maakt hiervoor gebruik van signalen van het inlichtingenbureau (IB). De IB signalen zien op alle vormen van vermogen en inkomsten en zijn afkomstig van systemen van alle overheidsinstanties. Daarmee wordt gecontroleerd of de vermogensgrens wordt overschreden en of aan de inlichtingenplicht wordt voldaan.’

Dit brede zoekprofiel geldt ook voor het opsporen van fraude in relatie tot vermogen in het buitenland. De door Stroomopwaarts gehanteerde onderzoeksmethode zou zijn goedgekeurd en zou geenszins discriminerend zijn, maar met dit zoekprofiel alleen en de IB signalen is niet op te maken of iemand vermogen in het buitenland heeft. De brief aan alle bijstandscliënten moet daarom meer inzicht opleveren.

Wanneer bewezen is dat iemand bezittingen heeft in het buitenland moet de uitkering worden stopgezet en wordt er een terugvordering (plus boete) opgelegd vanwege verzwegen inkomsten.
Sinds de start van Stroomopwaarts (juli 2015) zijn acht onderzoeken uitgevoerd naar uitkeringsgerechtigden in Schiedam met vermogen in het buitenland. Het ging hierbij om onderzoeken naar vermogen in België, Spanje, India, Suriname (2x) en Turkije (3x).

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “SCHIEDAM MELDT: STEUNTREKKERS BEVRAAGD OVER BEZIT BUITENLAND

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *