Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM LAAT VERKOOPPUNT DRUGS MINDERJARIGEN ONGEMOEID

SCHIEDAM- Coffeeshop Pas Op in Schiedam-Gorzen kan openblijven. Ondanks de recente uitspraak van de Raad van State. De hoogste rechter heeft in augustus bepaald dat burgemeester Cor Lamers (CDA) het drugsverkooppunt voor drie maanden mocht sluiten nadat, kort na elkaar, twee keer softdrugs werden verkocht aan minderjarigen. Ondanks de ernstige overtredingen en de bevestiging van de Raad van State ziet de burgemeester nu toch af van sluiting, vanwege het beperkte aantal coffeeshops in Schiedam.

Voor coffeeshops geldt dat een aantal van één coffeeshop per 20.000 inwoners gangbaar is. In Schiedam kunnen zich daarom maximaal vier coffeeshops vestigen. Op het moment dat de burgemeester besloot tot sluiting waren er nog drie coffeeshops in bedrijf. Op dit moment worden er nog twee geëxploiteerd, waaronder Pas Op. De gemeente laat weten: ‘Als nu één van de twee zou worden gesloten, is de kans groot dat de druk op de enig overblijvende coffeeshop aanzienlijk zal toenemen. Dat leidt waarschijnlijk tot overlast en mogelijk tot een toename van de straathandel in softdrugs. Met als gevolg risico’s voor de openbare orde, de veiligheid en het woon- en leefklimaat. Om die redenen van algemeen belang zal de burgemeester zijn besluit om de coffeeshop op de Hoofdstraat te sluiten niet ten uitvoer brengen. Bij een eventuele nieuwe overtreding zal dit echter alsnog gebeuren.’

Er is in Schiedam ruimte voor maximaal vier coffeeshops. Omdat er nu slechts twee worden geëxploiteerd, kunnen zich nog twee nieuwe coffeeshops vestigen. De verdelingsprocedure van 2019 is zoals eerder gemeld aanvankelijk vastgelopen. Uiteindelijk is toch één kandidaat overgebleven, van wie de aanvraag nu wordt beoordeeld. De gemeente Schiedam start dit najaar een nieuwe verdelingsprocedure voor de vierde coffeeshop.

In zo’n procedure kijkt de gemeente zorgvuldig of de ingediende plannen voldoen aan alle regels. Zo mogen coffeeshops zich bijvoorbeeld niet vestigen binnen 200 meter van scholen of jeugd- en jongereninstellingen. Ook beoordeelt de gemeente of vestiging van een coffeeshop op een voorgestelde locatie met het oog op de openbare orde en veiligheid wel gewenst is. Verder moet de exploitant van de coffeeshop uiteraard van onbesproken gedrag zijn. De nieuwe verdelingsprocedure zal officieel worden gepubliceerd.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *